Zijn schoonmaakmiddelen slecht voor je gezondheid?

Zo houd je je huis schoon en fris én gezond

Getty Images

Heerlijk, een fris gepoetst huis. De geur van allesreiniger ijlt nog wat na, het toilet ruikt citroentjesfris door het nieuwe toiletblokje en in een hoekje van de woonkamer verspreidt de verdamper een subtiel lavendelluchtje. Heerlijk schoon, heerlijk fris. Maar is het eigenlijk wel gezond?

De een poetst elke dag, de ander een keer in de twee weken en weer een ander laat het doen. Hoe dan ook: poetsen doe je met schoonmaakmiddelen. Maar hoe (on)gezond is dat eigenlijk?

Sprays

Even sprayen, doekje erlangs en klaar ben je. Lekker makkelijk, toch? Ja, maar heel gezond zijn die sprayflacons dus niet, blijkt uit onderzoek. Het regelmatig gebruik van schoonmaaksprays is zelfs net zo schadelijk voor je longen als het dagelijks wegpaffen van een pakje sigaretten. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen (Noorwegen) volgden voor hun onderzoek 6000 mensen gedurende twintig jaar. Het onderzoek toonde aan dat de longfunctie van vrouwen die als schoonmaakster werkten of thuis dagelijks met sprays in de weer waren, vergelijkbaar was met de longfunctie van iemand die minimaal tien jaar lang een pakje sigaretten per dag rookt.

Desinfecterende middelen

'Antibacterieel'. 'Desinfecterend'. Mooi, denk je dan, dat maakt pas echt lekker schoon. Fout, zegt de Gezondheidsraad. Dit soort schoonmaakmiddelen – denk aan producten met chloor, triclosan of chloorhexidine, maar ook de bekende antibacteriële zeep valt hieronder – doodt namelijk niet alleen de foute maar ook de goede bacteriën. En die goede bacteriën heeft je lichaam wel degelijk nodig. Daarnaast is er het risico dat bacteriën resistent kunnen worden tegen deze desinfecterende schoonmaakmiddelen. En dat, zo zegt de Gezondheidsraad, kan weer gevolgen hebben voor de werkzaamheid van antibiotica. Oh, en als je dit soort schoonmaakmiddelen veelvuldig gebruikt, kun je zelf ook nog eens een allergie ontwikkelen.

Toiletblokjes

In het verleden bevatten bijna alle toiletblokjes dichloorbenzeen: een slecht afbreekbare en giftige stof. Gelukkig is dat tegenwoordig nog maar zelden het geval. Toch kun je je afvragen of je die toiletblokjes wel echt nodig hebt. De reinigende werking van een toiletblokje is nagenoeg nihil, het is vooral het parfum dat een gevoel van hygiëne creëert. Als je het toilet op een normale manier – met een sopje met azijn of ecologische reiniger en een schoon doekje – schoonhoudt, blijft het net zo fris én veel schoner.

Allesreinigers en badkamerreinigers

Reguliere allesreinigers en badkamerreinigers bevatten chemische stoffen die zowel voor jou als voor het milieu niet bijzonder gezond zijn. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend, van sommige stoffen kun je ademhalingsproblemen krijgen en er zijn stoffen die de vruchtbaarheid beïnvloeden. Gebruik je in dezelfde ruimte zowel badkamerreiniger als allesreiniger, dan kunnen de schadelijke effecten van de verschillende oplosmiddelen elkaar zelfs nog versterken. Kies daarom liever voor ecologische schoonmaakmiddelen. Het assortiment verantwoorde schoonmaakmiddelen is de laatste jaren sterk uitgebreid en de middelen staan tegenwoordig bij elke normale supermarkt in het schap.

Frisse lucht

Iedereen houdt van frisse lucht. Toch gebruiken we daar vaak genoeg een luchtverfrisser voor, terwijl die de lucht allesbehalve fris maakt. Luchtverfrissers zijn namelijk goed voor een vijfde van alle oplosmiddelen die vrijkomen uit schoonmaakproducten. En ja, oplosmiddelen zijn schadelijk voor het milieu. En ja, oplosmiddelen dragen bij aan smogvorming. En ja, oplosmiddelen dragen dus ook bij aan luchtverontreiniging. Dat lekkere luchtje dat vrijkomt, is simpel gezegd een combinatie van parfum en oplosmiddelen. Als je écht van frisse lucht houdt, kun je beter een raampje openzetten. Dat is de enige manier om echt van vieze luchtjes af te komen. Door zomer en winter goed te ventileren blijft je huis fris én gezond.

Auteur 
Bron 
  • Milieu Centraal