Auto-inbraak: wat vergoedt mijn verzekeraar?

Getty Images

Gemiddeld wordt er in Nederland elke tien minuten ingebroken in een auto. Vooral (ingebouwde) navigatiesystemen, radio’s en de inhoud van het dashboardkastje zijn populair onder criminelen. Maar wat dekt de verzekering?

Bij een auto-inbraak kun je doorgaans terugvallen op twee verzekeringen: de autoverzekering en inboedelverzekering. In bepaalde gevallen komt daar nog een derde bij: de reisverzekering.

Autoverzekering

Diefstal van accessoires en zaken die door de fabrikant van de auto zijn ingebouwd, worden volledig vergoed bij een autoverzekering met beperkt of volledig casco. Denk hierbij aan ingebouwde radio’s en navigatieapparatuur en airbags. Ook valt braakschade vaak onder de verzekering. Bij alleen een WA-verzekering krijg je niets vergoed, zelfs niet de braakschade. [ITEMADVERTORIAL]

Later aangebrachte accessoires, zoals een trekhaak of spoiler, worden meestal alleen vergoed als je hiervoor een extra-accessoires-dekking hebt afgesloten.

Inboedelverzekering

Losse spullen in de auto vallen niet onder de autoverzekering. Hiervoor zul je een beroep moeten doen op je inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars dekken diefstal van losse spullen en bij degene die dat wel doen, lopen de maximale dekkingsbedragen uiteen van 250 tot wel 1000 euro. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden.

Voorwaarden voor uitkering

Bij de inboedelverzekering kom je alleen in aanmerking voor uitkering als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Je hebt aangifte gedaan van inbraak.
  • De auto heeft op slot gezeten.
  • De gestolen spullen hebben niet in het zicht gelegen.

Reisverzekering

In sommige gevallen kun je een beroep doen op je reisverzekering. Een voorbeeld is een verblijf op een camping of in een bungalowpark. Naast de voor de inboedelverzekering geldende voorwaarden, moet je voor uitkering door je reisverzekering nog aan aanvullende voorwaarden voldoen. Zo moet je kunnen aantonen dat je auto de veiligste plek was om je spullen op te bergen en er moet zichtbare braakschade zijn.

Tips tegen inbraak en diefstal

  • Haal waardevolle spullen zo veel mogelijk uit de auto. Kun je ze niet meenemen? Leg ze dan uit het zicht, bijvoorbeeld in de kofferbak.
  • Haal je dashboardkastje leeg en laat deze openstaan, zodat autodieven kunnen zien dat er niets waardevols in ligt.
  • Schakel externe apparatuur uit. Anders kunnen autodieven via signalen – bijvoorbeeld Bluetooth, zien waar apparatuur ligt.

Kijk hier hoeveel auto's er in jouw provincie en gemeente worden gestolen.

Bronnen: AD & Independer

Auteur