Help, verkeerde brandstof getankt… wat nu?

Getty Images

Jaarlijks overkomt het duizenden automobilisten: ze gooien diesel in een benzineauto of vice versa. Wat moet je doen wanneer het je gebeurt en wat is eigenlijk erger?

Om te beginnen met de laatste vraag: wat is eigenlijk erger? Het vullen van een benzineauto met diesel is minder erg dan het tanken van benzine met een auto die is voorzien van een dieselmotor. In beide gevallen leidt het tot schade, maar benzine in een dieselauto is echt funest. 

Niet starten

Heb je een fout gemaakt met de brandstof, dan is het volgens Yan van de Velde van Wrong Fuel Rescue (Engelstalig) belangrijk dat de motor niet gestart wordt. “Schakel zelfs het contact niet in, omdat de meeste auto’s zijn uitgerust met elektrische brandstofpompen.”

Maar of je de motor nu wel of niet start, in beide gevallen moet er hulp worden ingeroepen van professionals. Denk aan de lokale (merk)dealer, Wegenwacht of een andere pechhulp. Iedere meter die je ermee verder rijdt, zorgt voor een hogere rekening. Deze kosten worden niet gedekt door fabrieksgaranties of andersoortige extra garanties, dus je zal dit vaak zelf moeten betalen.

Er liggen vaak verschillende redenen achter het tanken van de verkeerde brandstof: haast, vermoeidheid, onbekendheid met het voertuig en afleidingen aan de pomp. Van de Velde merkt op dat het bij het tanken van de verkeerde brandstof in 80 procent van de gevallen gaat om een man.

Nieuw voertuig, meer schade

Hoe nieuwer de auto, hoe groter de kans op ernstige schade is. Bij oudere auto’s is er door de grotere toleranties van de motor best een kans dat je de auto weer aan de gang krijgt door alsnog grote hoeveelheden van de juiste vloeistof toe te voegen. 

Bron 
  • Algemeen Dagblad