Brandstofnamen vernieuwd
Hoewel de meeste automobilisten wel weten welke brandstof er in hun tank hoort, gaat het toch ook vaak mis. Gemiddeld 38 keer per dag, om precies te zijn, blijkt uit cijfers van de ANWB. Dat kan beter.
Witte, ronde, vierkante of pastillevormige stickers met zwarte letters en cijfers: ze geven aan welke brandstof je tankt. Ze zijn door heel Europa op de benzinepompen te vinden om nooit meer mis te grijpen. Check daarom bij het tanken welke sticker op het vulpistool staat. Veel (jongere) auto’s hebben dezelfde sticker aan de binnenkant van de benzineklep zitten.
De nieuwe aanduidingen zijn een gevolg van de toevoeging van biobrandstoffen of synthetische brandstoffen, bedacht om minder CO2 uit te stoten. Zo is aan het aloude Euro95 tegenwoordig 10 procent bio-ethanol toegevoegd, aangegeven met E10. Bij (de duurdere) superbenzine (ook wel Euro98 of Super98) is dit 5 procent, vandaar E5. Benzines hebben overigens een ronde sticker, diesel een vierkante met B7 (de normale diesel) of XTL (een synthetische brandstof, alleen voor auto’s die daarvoor geschikt zijn). Blijft over de pastillevormige sticker, gereserveerd voor gassen, waaronder LPG en H2
(waterstof). Overigens blijven de oude benamingen gewoon bestaan.
Even checken
Omdat sommige (oudere) auto’s, motoren en scooters niet geschikt zijn voor E10, is het raadzaam om de website www.e10check.nl te bekijken of jouw benzinedrinker E10 lust. Daar staan niet alle modellen op. Vooral oudere auto’s zijn gewend aan brandstof met niet meer dan 5 procent bio-ethanol. Als die ineens 10 procent voor hun kiezen krijgen, zijn sommige oude (rubber)leidingen er niet tegen bestand. Vooral als auto’s langer stilstaan kan dat tot problemen leiden. Tank bij twijfel een duurdere ‘super’ brandstof. Sommige oldtimer-bezitters kiezen ervoor iets aan normale benzine toe te voegen, maar of dat een goed idee is kun je beter eerst navragen bij de dealer.
Alternatieve brandstoffen
Naast de gebruikelijke brandstoffen kun je bij een tankstation de volgende nieuwe brandstoffen aantreffen.
AdBlue: is geen opzichzelfstaande brandstof, maar een vloeistof die gebruikt wordt om de nieuwste dieselmotoren nog schoner te laten draaien.
Biobrandstof: dat zit dus steeds meer in ‘gewone’ benzine, maar kan ook gebruikt worden als bijna pure brandstof (E85). Over de milieuvriendelijkheid zijn de meningen verdeeld.
CNG: Compressed Natural Gas oftewel aardgas. Sommige stadsbussen rijden er al op, sommige personenauto’s (Fiat, enkele Duitse merken) ook al.
Waterstof: een pomp vinden is nog even lastig, maar er bestaan al auto’s die het kunnen: rijden op brandschone waterstof.