In een nieuwe auto rijden zónder daarvoor een groot bedrag neer te tellen: dat kan met private lease of een auto-abonnement. Er zitten alleen wel wat haken en ogen aan.
Private lease heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Het aantal aanbieders is enorm, van grote en kleine leasemaatschappijen tot de ANWB en de Consumentenbond. Volgens recente cijfers zijn er momenteel meer dan 250.000 private leasecontracten in Nederland. In 2023 was het aantal contracten met 10 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.
Die snelle groei is niet zo vreemd gezien de eenvoud van het concept: je rijdt in een nieuwe auto in ruil voor een vast maandbedrag, en in dat bedrag zijn kosten als de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties opgenomen. Je sluit een contract af voor een bepaalde periode (meestal tussen 12 en 60 maanden), waarna je de auto weer inlevert.
Voor- en nadelen
Gemak dient de mens en dat is precies waar private lease op mikt. Omdat je een contract aangaat tegen vaste maandelijkse kosten, heb je niet te maken met onverwachte uitgaven voor onderhoud of reparaties. Bovendien is er geen eigen investering nodig: je hoeft geen privégeld te besteden aan de aankoop van een auto. Fijn is ook dat je altijd in een nieuwe auto of een jonge occasion van een recent model rijdt, vaak met de nieuwste technologie en veiligheidsvoorzieningen aan boord.
Dit alles wil niet zeggen dat er geen nadelen zijn aan private lease. Om te beginnen wordt het contract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), wat invloed kan hebben op je kredietwaardigheid als je bijvoorbeeld een (extra) hypotheek wilt afsluiten.
Ook moet je vooraf goed inschatten hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Zijn dat er meer dan in het contract is afgesproken, dan zul je extra moeten betalen. Private lease is sowieso vooral geschikt voor mensen die gemiddeld rijden, voor veelrijders wordt het al snel te duur.
Verder bestaat er een eigen risico bij schade dat (fors) kan oplopen, afhankelijk van de voorwaarden van het leasecontract. En wil je eerder van het leasecontract af dan voorzien, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen of baanverlies, dan kan dat betekenen dat je een boete moet betalen. De leaseprijs wordt namelijk onder meer berekend aan de hand van de contractduur.
Looptijd
Bij private lease is de looptijd vast. Een abonnement is flexibeler en is soms zelfs maandelijks opzegbaar.
BKR
Private lease geeft een BKR-registratie, abonnement niet.
Eigen risico
Standaard bij private lease, bij een abonnement vaak variabel.
Tussentijds wisselen
Kan zelden bij private lease en soms wel bij een abonnement.
Keurmerk
Het is verstandig zaken te doen met leasemaatschappijen die het Keurmerk Private Lease dragen. Dat betekent dat je beschermd bent tegen onverwachte kosten en oneerlijke voorwaarden.
Ook is het aan te raden om verschillende aanbieders en hun contractvoorwaarden met elkaar te vergelijken. Wat voor de ene klant voordelig is, kan voor een ander nadelig zijn. Vergelijken kan dus écht lonen. Heb je eenmaal een aanbieder op het oog, bepaal dan vooraf welk type overeenkomst het best past bij je rijgedrag en de manier waarop je gebruik maakt van je auto. Controleer het uiteindelijke contract goed voordat je het tekent.
Private lease of abonnement
Steeds meer automerken en commerciële aanbieders bieden ook auto-abonnementen aan. Voorbeelden zijn Volvo, Lynk & Co, Godrive.nu en Drive4joy.nl. Ook dit is een manier om tegen een maandelijks bedrag in een nieuwe auto te rijden. Het lijkt veel op private lease, maar er zijn belangrijke verschillen.
Zo kent private lease een langere vaste looptijd, terwijl een auto-abonnement meer flexibiliteit biedt, zoals maandelijkse opzegbaarheid. Bij een auto-abonnement kan het maandbedrag meer variëren, afhankelijk van de gekozen flexibiliteit. Ook wordt een abonnement niet geregistreerd bij het BKR. Aanbieders controleren wel vaak de kredietwaardigheid van de aanvrager.
Verder kent private lease vaak een eigen risico bij schade. Bij een auto-abonnement kan dit inbegrepen zijn bij de prijs of variëren. Beide vormen kennen kilometerbeperkingen, maar bij sommige auto-abonnementen zijn onbeperkte kilometers inbegrepen.
Tot slot bieden verschillende auto-abonnementen niet alleen meer flexibiliteit bij het opzeggen, maar bieden ze ook de mogelijkheid om tussentijds te wisselen van auto.
Kortom: auto-abonnementen
zijn flexibeler en zijn specifiek bedoeld voor de korte termijn. Private lease is een overeenkomst die gericht is op een langere termijn, waarbij de maandkosten juist daardoor lager kunnen zijn. Ook bij de keuze voor een van deze twee vormen loont het dus om de voorwaarden, tarieven en kleine letters vooraf goed door te (laten) nemen.
Meer weten?
Op onder andere www.consumentenbond.nl/private-lease en op www.autoweek.nl/privatelease vind je veel informatie, tips en vergelijkingsmogelijkheden.