Strooizout: bescherm uw auto, fiets en de hond

Getty Images

Sneeuw en ijzel in Nederland! Het levert mooie taferelen op, maar al dat strooizout op de wegen is minder goed nieuws voor uw auto, fiets, en/of de hond. Zo voorkomt u permanente schade en nare gevolgen voor uw trouwe viervoeter.

Strooizout en uw auto

Al dat zout zorgt ervoor dat uw auto niet van de weg af glibbert. Maar.. rubberen onderdelen zullen hard slijten in de winter, evenals de velgen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen winterbanden met sterke velg aanschaffen. Door dat gestrooi slijten lichtmetalen velgen snel. Stalen velgen monteren is daarom op lange termijn voordeliger.

Het zout vreet ook ongezien gaten in de lak. Zeker als de auto al een tijdje meegaat en al gaatjes had, wordt het metaal dat onder de lak zit door opspattend pekel aangetast. De sneeuwlaag en het vocht in combinatie met de vuiligheid die op uw auto terechtkomen helpen ook niet mee. Zout in uw auto heeft nog een ander ongewenst effect: lampjes op uw dashboard kunnen zomaar gaan branden. De gevoelige apparatuur en de sensoren in uw auto worden verstoord doordat zich zout vormt en dat kan betekenen dat ze allerlei alarmsignalen gaan afgeven, terwijl er niets aan de hand is. Neem echter geen risico. Altijd even nagaan of er werkelijk iets aan de hand is of niet.

De beste oplossing: de wasstraat of de handwasmachine. Echt het enige dat helpt tegen invretend zout is het verwijderen, zo snel mogelijk. In de winter even door de wasstraat of hem met de hand wassen voorkomt dat de pekel zijn tanden zet in de lak. Wacht daarmee wel tot de temperatuur weer boven nul is, anders vriezen de rubberen onderdelen vast en dat is ook niet de bedoeling. Gaat u naar de wasstraat, dan zijn er wasprogramma's beschikbaar die zich speciaal richten op de onderzijde. Daar zal ook het meeste zout zitten.

Zelf de auto wassen?
Gaat u met de hand wassen, gebruik dan steeds schoon water, om niet steeds opnieuw de pekel per ongeluk aan te brengen in plaats van hem eruit te wassen. Neem twee emmers water; in de ene giet u water met 'autoshampoo'. Een goede shampoo brengt ook een beschermende laag aan die waterafstotend is en strooizout weert. In de andere emmer doet u schoon water om het af te spoelen. Gebruik ook twee sponzen. Werk van boven naar beneden, van het dak naar de bumper en wielen. Maak na afloop de auto droog met een zachte zeemlap.

Mensen gebruiken doorgaans het liefste warm water om de auto mee te wassen. Bij pekel is dit echter niet aan te raden. Warm water lost het zout op, waardoor het dieper in alle kieren en gaten (met name de beschadigde lak) kruipt! Liever koud water gebruiken dus. Vogelpoep is trouwens ook heel slecht voor de auto - het zuur tast de lak aan. Dus ook in de warmere maanden opletten.

Lees hier meer over de auto winterklaar maken.

Getty Images

Strooizout en uw fiets

Ook de velgen en de lak van uw fiets kunnen worden aangetast door strooizout, om nog maar te zwijgen over de ketting. Om schade door (strooi)zout te voorkomen, is het verstandig om uw fiets goed af te spoelen wanneer u weer thuis bent. Dit kan gewoon met de tuinslang of een sopje. Gebruik koud water, want ook hier geldt, door warm water lost het zout op en dringt het dieper uw fiets binnen.. Zorg daarna dat de fiets weer goed droog is en poets hem nog even na met een droge doek. Vergeet ook de velgen en de spaken niet! Zet daarna de fiets op een warme, droge plaats om te voorkomen dat de kabels bevriezen.

Om de ketting te beschermen: draai de ketting rond en bedruppel deze met kettingreiniger. Laat dit even inwerken en wrijf de ketting daarna met een doek grondig schoon. Breng vervolgens kettingolie aan. Kettingolie verdrijft vocht, laat de ketting soepel over de tandwielen lopen en zorgt ervoor dat de ketting langer in goede conditie blijft.

U kunt uw fiets altijd inspuiten met vochtverdrijvende middelen. Dit zorgt ervoor dat de fiets niet gaat roesten en voorkomt dat vuil zich gaat hechten. U kunt het beste de bewegende delen van de fiets een paar keer per jaar inspuiten met bijvoorbeeld WD-40. Dit middel zorgt voor verdrijving van vocht en houdt de bewegende delen soepel.

Lees hier meer over de fiets winterklaar maken.

Getty Images

Strooizout en uw hond

Tot slot richten we de aandacht op uw trouwe viervoeter: ook de hond kan schade ondervinden van strooizout. De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te rollen en te speuren naar van alles wat zich onder de sneeuw bevindt. Maar honden lopen vaak op en naast de stoep, en daar kan de hij/zij in contact komen met strooizout. Thuisgekomen na een wandeling door de sneeuw, likt uw hond zichzelf schoon. De pekel kan aan de poten van een hond blijven kleven en als de hond hier erg veel van binnen krijgt, dan kan dat zelfs fatale gevolgen hebben.

De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar neurologische klachten kunnen ook optreden.

Om dat te voorkomen kunt u voor de wandeling begint even de poten insmeren met een speciale balsem voor de pootjes, zoals Espree Paw Balm. Deze is verkrijgbaar bij de dierenwinkel. Dit beschermt de poten en stoot vocht en zout af. Vaseline gebruiken kan ook, maar dat is moeilijk weg te krijgen, en als de hond ermee over uw vloer gaat lopen... Na een wandeling is het verder verstandig direct de poten schoon te maken met lauw water. Probeer te voorkomen dat de hond direct zelf aan het karwei begint met de tong.

Sommige hondenrassen hebben lange haren. Er kunnen zich sneeuwklompjes met pekel gaan vasthechten aan de lange vacht. Niet alleen is het zout gevaarlijk, maar de vastklevende sneeuw voelt ook onprettig voor de hond. Knip daarom in de winter overtollig haar weg om dit te voorkomen. Maar wees hierin niet te ijverig, de hond mag natuurlijk geen kou vatten!

Getty Images
Auteur