Veilig parkeren in de parkeergarage

Getty Images

Niet iedereen is er fan van, maar soms ontkomt u er niet aan om uw auto in een parkeergarage te zetten. In dat geval is het fijn om te weten hoe u zonder brokken binnen en weer buiten komt.

Parkeergarages

Door het toenemende gebrek aan ruimte in grote en kleinere steden zijn parkeergarages erg populair geworden. Doordat ze meerdere etages de grond en/of de lucht in gaan, bieden ze plek aan veel meer auto’s dan gewone parkeerplaatsen.

Fijn voor de exploitant, de gemeente en u als automobilist. Tenminste als u uw weg een beetje weet vinden in zo’n betonnen box, want lang niet alle parkeergarages zijn goed begaanbaar. Daar getuigen de vele kleurrijke krassen en butsen op de muren en pilaren van.

Heel wat parkeergarages zijn krap te noemen. Niet alleen de parkeerplaatsen zijn kort en smal maar ook de toe- en afritten vragen stuurmanskunst, in het bijzonder in de bochten.

Voor kleine auto’s is dit nog niet zo’n probleem, maar auto’s worden de laatste jaren juist voornamelijk breder, langer en hoger met de trend van SUV-formaat wagens. Dat maakt manoeuvreren in een krap gebouwde parkeergarage er niet makkelijker op. Schade zit dan in een klein hoekje.

Tips voor veilig rijden in een parkeergarage

Door rekening te houden met een aantal zaken bij het rijden en parkeren in een parkeergarage, kunt u zelf gelukkig veel problemen voorkomen:

Rij rustig aan en laat u niet opjagen door anderen in de garage. Op die manier heeft u meer tijd om goed te sturen in de bochten en te anticiperen op andere automobilisten. Denk aan auto’s die plotseling in een parkeerplek sturen of opeens wegrijden.

Hou er rekening mee dat u in sommige parkeergarages tegenliggers kan ontmoeten. Niet alle garages gebruiken eenrichtingsroutes om het verkeer in goede banen te leiden.

Gebruik ook in de parkeergarage uw richtingaanwijzer. Bijvoorbeeld bij afslaan, een parkeerplek inrijden of wegrijden. Als anderen weten wat u gaat doen, is de kans op een botsing een stuk kleiner.

Let goed op richtingsaanduidingen. Parkeergarages hebben vaak wel iets weg van een doolhof. Volg daarom de pijlen en andere aanduidingen. Zo voorkomt u dat u ergens inrijdt waar het niet mag en vindt u het snelst de weg terug naar buiten.

Nog meer tips

Let goed op de maximale hoogteaanduiding bij de ingang van de parkeergarage. Die staat er niet voor niets. De meeste auto’s passen hier wel onderdoor maar oudere garages kunnen problemen geven bij moderne hogere auto’s. Let ook op als u op vakantie bent.

Niet alleen is een deel van de parkeergarages in het buitenland erg laag, sommige mensen vergeten ook weleens de allesdrager met koffer op hun dak bij het parkeren. U zult niet de eerste zijn die op die manier zijn skikoffer beschadigt.

Vermijd als het kan parkeren bij pilaren. De exploitant van de parkeergarage probeert de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Vandaar ook de vaak krappe parkeerplaatsen vlakbij pilaren.

Als u niet zo sterk bent in parkeren en uw auto heeft geen parkeersensoren, zet dan uw auto op een plek met voldoende ruimte aan alle kanten. Ook te dicht parkeren op een andere auto is niet aan te raden. Een kras door een geopende deur is snel gemaakt.

Parkeer op etages verder weg van de begane grond. De meeste mensen parkeren het liefst op de dichtst bij de ingang liggende etages. Als u direct doorrijdt naar de etages die hoger of lager liggen, maakt u de beste kans op het vinden van een goede parkeerplek en heeft u meer ruimte.

Voor mensen die het liefst drukke parkeergarages in het centrum vermijden, is een P+R eventueel een oplossing. U parkeert dan aan de rand van de stad en reist verder naar het centrum met het openbaar vervoer. P+R plekken worden goed aangegeven met speciale borden langs de toegangswegen.

Handige hulpjes

Parkeren in een parkeergarage is soms al lastig genoeg, maar u kunt het zichzelf makkelijker maken met deze hulpmiddelen:

Let op de parkeergarageborden. Parkeergarages worden in de meeste steden goed aangegeven met borden langs de weg. Vaak ziet u hierop ook hoeveel plaatsen er nog vrij zijn. Neem bij voorkeur een garage met ruim plek. Als u er een neemt met nog maar een paar vrije parkeerplaatsen, is de kans groot dat u in een wachtrij komt te staan bij of in de garage.

Let op de groene lampjes. Sommige moderne parkeergarages hebben handige lampjes bij de parkeerplekken. Een rood lampje betekent bezet, een groen lampje vrij. Op die manier is het een stuk makkelijker vlot een parkeerplek te vinden.

Gebruik een “vind mijn auto” app. Dit zijn apps die speciaal gericht zijn op het terugvinden van uw geparkeerde auto. Daarvoor gebruiken ze de GPS van uw smartphone in combinatie met een kaart. U kunt met de app ook uw parkeerplek makkelijk vastleggen op de foto.

Daarnaast heeft zo’n app vaak een optie die u helpt naar parkeergarages en -terreinen in een stad te navigeren. U kunt natuurlijk ook zelf de etage en garage waar u staat geparkeerd even opschrijven bij de notities op uw smartphone.

Gebruik een parkeerapp voor betalen. Er zijn verschillende diensten die het betalen voor parkeren centraal regelen en zo een stuk makkelijker maken. U betaalt via de parkeerapp op uw smartphone zodat u niet meer hoeft te wachten bij de parkeerautomaat.

Toch schade?

Heeft u ondanks al uw voorzorgsmaatregelen toch schade opgelopen in een parkeergarage? Probeer kalm te blijven, neem meerdere foto’s van de situatie en wissel verzekeringsgegevens uit als dat van toepassing is.

Wilt u meer weten over aansprakelijkheid bij schade in een parking? Lees dan https://www.plusonline.nl/auto/autoschade-op-de-parking-wie-is-aansprakelijk