Ondanks prijsdalingen, subsidies, vrijstelling van wegenbelasting en hogere brandstofprijzen zien veel Nederlanders de overstap naar elektrisch rijden nog niet zitten. 96 procent van de automobilisten is niet van plan over te stappen naar elektrisch.
Dat meldt vergelijkingssite Independer op basis van een onderzoek van Gaspedaal.nl en Autotrack. De aanschafprijs van een stekkerauto is sinds begin van dit jaar gedaald van iets meer dan 41.000 euro naar 36.500 euro. Dat is aanzienlijk meer dan de gemiddelde prijs van een benzineauto. Meer dan de helft van de ondervraagden noemt de hoge aanschafprijs de belangrijkste reden om niet over te stappen. Ook twijfels over de batterijconditie (37 procent) en de beperkte actieradius (25 procent) zijn redenen om nog niet over te stappen.
Subsidie
De overheid biedt kopers van een stekkerauto subsidie: 2950 euro voor een nieuwe en 2000 euro voor een tweedehands. Eind augustus was nog iets meer dan de helft van het budget voor nieuwe elektrische auto's beschikbaar. Voor tweedehands auto's zat nog 31 procent van het budget in de pot. Dat is een flink verschil met vorig jaar. Toen was de subsidie voor nieuwe elektrische auto's al eind mei op en die voor gebruikte auto's twee maanden later.
Zo'n 4,5 procent van de auto's in Nederland is op dit moment volledig elektrisch. Vanaf 2035 mag er in EU-landen geen nieuwe auto of bestelwagen meer verkocht worden met een benzine- of dieselmotor, tenzij deze alleen op biobrandstof kan rijden.
Bron: Independer
- Techgeek