Zo betaalt u niet te veel voor uw autoreparatie

Getty Images

De prijzen van een autoreparatie lopen enorm uiteen tussen garages onderling: verschillen tot ver in de honderden euro’s zijn geen uitzondering. Met deze tips voorkomt u dat u te veel betaalt.

Markus van Tol van de ANWB gaf deze tips na het vergelijken van offertes van 500 garages – merkdealers, universele garagebedrijven en fastfitters zoals Carglass – uit heel Nederland. Zijn volledige onderzoek is hier te lezen.

Over het algemeen zijn Zeeland, Drenthe en Groningen de goedkoopste provincies, terwijl Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht gemiddeld de hoogste prijzen rekenen voor reparaties.

Vraag vooraf informatie en vergelijk

Informeer voordat u naar de garage gaat bij een autokenner of hij/zij kan zien wat er mis is. U kunt dit ook laten vaststellen door een lokale garage. Houd er rekening mee dat u in dit geval wel een rekening krijgt. De garage steekt hier immers tijd in!

Zodra u weet wat er aan de auto mankeert, kunt u offertes van verschillende garagebedrijven opvragen. Zo heeft u direct een beeld van de goedkoopste garage. Woont u in een grote stad? Kijk dan ook eens naar garagebedrijven die net buiten de stad liggen, dit kan een hoop geld schelen.

En vergeet niet om te vragen naar een opgesplitste offerte, zodat u weet hoe het totaalbedrag tot stand is gekomen. Kijk bijvoorbeeld naar verschillen in uurloon en het aantal tijd dat voor een bepaalde reparatie is gerekend.

Wel of geen merkdealer?

Door niet naar een merkdealer te gaan, maar naar een universeel garagebedrijf kunt u over het algemeen veel geld besparen. Vaak zitten merkdealers op A-locaties en hebben ze meer personeel. Dit ziet u direct terug in uw rekening. Bovendien is het zeker niet zo dat universele garages minder goed werk afleveren, stelt Van Tol.

Een van de redenen dat merkdealers vaak duurder zijn, is dat deze vrijwel altijd gebruikmaken van de originele onderdelen. Universele garagebedrijven kunnen in veel gevallen universele onderdelen installeren: dit is meestal goedkoper, maar lang niet altijd slechter. Wel raadt Van Tol aan om niet te besparen op essentiële onderdelen als de accu of de distributieriem. Informeer bij uw garage naar advies over de onderdelen die u het beste kunt gebruiken.

Worden er geen originele merkonderdelen gebruikt? Vraag dan naar de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Krijgt u hier geen duidelijk antwoord of zijn ze te goedkoop, overweeg dan om toch voor de originele onderdelen te gaan.

DOT-code

Moeten de banden van uw auto vervangen worden? Controleer dan de DOT-code; deze is te vinden op de zijkant van de band. Hiermee kunt u zien hoe oud de banden zijn. De ANWB raadt af om banden ouder dan twee jaar te kopen.

BOVAG

Een garage die aangesloten is bij de BOVAG is gemiddeld zo’n 50 tot 150 euro duurder dan een garage die dit niet is. Dit heeft er onder andere mee te maken dat vrijwel alle merkdealers aangesloten zijn. Een voordeel van een BOVAG-garage is wel dat u zes maanden garantie heeft op het gerepareerde of vervangen onderdeel en dat u eventueel vervangend vervoer krijgt.

Bron: ANWB

Auteur