Ik ben een vrouw van 60 jaar en ik lees in Plus dat wie dagelijks een cholesterolverlager gebruikt, 30 procent minder kans heeft op een beroerte. In dezelfde uitgave lees ik dat iemand die drie weken zijn cholesterolpillen niet slikt daar nauwelijks extra risico door loopt. Hoe zit het nou? Ik heb een hoog cholesterol maar krijg veel spierpijn van die pillen.
Christa
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Het verschil waar het om draait is dat tussen de relatieve en de absolute risicovermindering.
Het zit zo: een cholesterolverlagende statine vermindert bij iedereen de kans op een hartinfarct of beroerte met zo’n 30 procent. Deze ‘relatieve risicovermindering’ is een indrukwekkend cijfer, maar wat je er écht aan hebt, wordt bepaald door je persoonlijke kans op één van die, zeg maar gerust, rampen. In medische richtlijnen vindt men het gebruik van cholesterolverlagers de moeite waard vanaf een ‘absoluut’ (persoonlijk) risico van ongeveer 2 procent per jaar. Gaat daar 30 procent vanaf, dan is je absolute risicovermindering 0,6 procent per jaar: je houdt 1,4 procent over. Dan zegt u misschien: daar doe ik het niet voor! Maar over de jaren tikt het best aan, en vooral op een leeftijd boven de 75 wordt je risico hoger dan die 2 procent, dus de winst groter. Maar als je een klein deel van een jaar die pil niet slikt, loop je maar een klein deel van die 0,6 procent extra risico.
Moet je dagelijks spierpijn hebben voor dat kleine beetje risicovermindering, dan zou ik zeggen: dat is het niet waard. Gelukkig zijn er nog andere manieren om hartinfarcten en beroertes te voorkomen: gezond eten, bewegen, niet roken, u kent ze wel. Daarmee daalt uw absolute risico en dus ook het profijt dat u kunt hebben van een statine.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!