In de supermarkt kwam een jonge medewerkster met een elektronisch apparaat vastberaden op me toegelopen. “Ik jat niks”, zei ik nog, maar ze kwam geen kassabon controleren maar mijn leeftijd. Ik had een fles wijn gekocht. “Bent u boven de 18?” vroeg ze lachend. Jonge mensen mogen geen drank kopen.
U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.
Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.
Dat helpt natuurlijk niks, want ze hebben genoeg manieren om de controles te omzeilen, maar de bedoeling zal wel goed zijn. Het is trouwens maar de vraag wie er meer drinkt: jonge mensen of oude. Ik heb tot mijn 20ste nauwelijks gedronken. Dat was niet uit deugdzaamheid, ik blowde. Hippies keken neer op alcohol, dat was iets voor oude mannen. Die dronken jenever en bier. Vrouwen namen weleens een bessenjenever met ijs.Het grote drinken begon voor mij later. Eerst in Den Haag, later in Amsterdam. We voelden ons de heersers over het universum, iedere vrijdagavond. Boomers zouden jonge mensen van tegenwoordig ons spottend noemen. Babyboomers, de generatie die zichzelf altijd gelijk geeft.
Een paar jaar geleden was ik in Spanje in een golfresort waar gepensioneerde, bemiddelde mensen hun lange winters doorbrachten. Ik mocht er komen voorlezen uit eigen werk op de culturele koffieochtend. Er wás ook wel koffie, maar al gauw zat iedereen aan de cava. “Dat is het aperitief,” legde een oude dame uit, “dat hoort zo in Spanje.” En omdat het zo gezellig was en de flessen verbazend snel leeg, schakelde het gezelschap over op de witte wijn.
Al gauw was iedereen katje-lam, maar dat gaf niet, verzekerde een man met een paarse neus me, want na de lunch deed iedereen een dutje, dat was ook heel Spaans, geen Spanjaard sloeg de siësta over. In Nederland schijnen senioren ook flink te drinken. “Je gaat iemand van onze leeftijd zijn pleziertje toch niet afpakken?” zeggen ze zelf. Of ze vinden dat ze zich al genoeg ontzegd hebben in de jaren dat ze nog werkten. Toen dronken ze trouwens ook al flink, de vrijdagmiddagborrel was een belangrijke Nederlandse traditie. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen.
Mijn zus, die in de verslavingszorg werkte, gaf vroeger trainingen aan werknemers in het bedrijfsleven over de gevaren van alcohol. Ik denk dat die voorlichting niet meer nodig is. Het handjevol mensen dat op vrijdag nog werkt, wil voor de file naar huis. Dronken automobilisten worden vooral in het weekend betrapt. Die zijn vermoed ik beduidend jonger dan 65. Oude mensen gaan ’s avonds liever niet de deur uit als het niet hoeft. Ze houden niet van autorijden in het donker. Veel liever zitten ze thuis, met een fles en een glas, nou, vooruit, twee flessen dan. Het is tenslotte gezellig en voor wie zou je nuchter moeten blijven? Het goede voorbeeld geven we allang niet meer. Proost, boomer, en struikel niet over de drempel.Het was zo gezellig en de flessen verbazend snel leeg
Yvonne Kroonenberg (72) is schrijver en psycholoog. Ze schrijft maandelijks in Plus over relaties in brede zin.
Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.