Bevolkingsonderzoek darmkanker van start

Getty Images

Deze maand gaat het nieuwe bevolkingsonderzoek darmkanker van start. Het onderzoek gaat uit van de rijksoverheid en is bedoeld voor iedereen van 55 tot 75 jaar. Een deel van de doelgroep ontvangt binnenkort een uitnodiging voor deelname.

Elk jaar krijgen ruim 13.000 mensen te horen dat zij darmkanker hebben. Er sterven in ons land jaarlijks 5.000 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. Het bevolkingsonderzoek maakt het mogelijk om darmkanker in een vroeg stadium te ontdekken. In dit vroege stadium is behandeling van darmkanker vaak minder zwaar en de kans op overleven groter.

​Geleidelijk ingevoerd
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt geleidelijk ingevoerd. Dit jaar benadert het RIVM alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951. In de komende jaren volgen de andere geboortejaren. In 2019 moet het systeem volledig operationeel zijn en krijgt de doelgroep elke 2 jaar een uitnodiging.

​Werkwijze
Vanaf 13 januari 2014 ontvangen de eerste genodigden een brief thuis als vooraankondiging. Twee weken daarna volgt de ontlastingstest. Daarvoor prikt de deelnemer op vier plaatsen in de ontlasting. De test wordt voor analyse naar een laboratorium gestuurd waarbij naar bloed in de ontlasting gekeken wordt. Na twee weken volgt de uitslag. Als 1.000 mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, is er bij 950 mensen geen aanleiding voor vervolgonderzoek.

Coloscopie
Als bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt een uitnodiging voor een coloscopie. Zo is vaak de reden van het bloed in de ontlasting te achterhalen. Dit kan te maken hebben met darmkanker, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk.

Bron 
  • RIVM