Grote schenking aan slechts één van de kinderen

Getty Images

Wij hebben drie kinderen en twee daarvan hebben een goede baan en zijn in staat geweest om zelf een huis te kopen. Ons derde kind heeft het financieel een stuk zwaarder. Nu willen wij haar helpen om ook een klein huis te kunnen kopen. Wij willen haar daarvoor het bedrag van de grote maximale vrijstelling schenken. De andere kinderen hebben het op dit moment niet nodig, maar wij hebben ten opzichte van onze kinderen eigenlijk altijd het standpunt gehanteerd: “gelijke monniken, gelijke kappen”. Wordt zo’n schenking bij ons overlijden automatisch weer recht getrokken?

Antwoord: 

Ik denk dat u het in uw vraag heeft over de inbreng van een (gedane) schenking als u (beiden) komt te overlijden. Onder inbreng wordt in dit geval verstaan: het in mindering brengen van de waarde van een gift/schenking op het aandeel dat de begiftigde (d.i. degene die de gift/schenking heeft ontvangen) als erfgenaam in de nalatenschap toekomt. Zoals ook bij u speelt, kan iemand immers tijdens zijn leven al schenkingen hebben gedaan aan bijvoorbeeld zijn kind(eren) of aan anderen. In principe zijn schenkingen onder het huidige recht vrij van een dergelijke inbreng. Deze schenkingen tellen dan dus niet mee om de hoogte van de nalatenschap te bepalen.

Soms echter wordt een schenking wel gezien als een voorschot op de erfenis en moet deze worden ingebracht. De schenker kan namelijk bepalen dat de schenking juist wel moet worden ingebracht, bijvoorbeeld om te regelen dat alle kinderen uiteindelijk even veel krijgen. Hij moet dit doen bij de schenking of in een testament. Overigens hoeft in dat geval niet het geschonkene zelf te worden ingebracht. Het is voldoende om de waarde daarvan in te brengen. Voor de bepaling van deze waarde wordt gekeken naar de waarde op het moment van de schenking. Bovendien wordt vanaf het moment van overlijden het bedrag van de schenking verhoogd met een enkelvoudige rente van 6% per jaar .

N.B. Dit is anders in de situatie dat de schenking voor 2003 heeft plaats gevonden. Voor 2003 gold namelijk juist de omgekeerde situatie, namelijk dat een  schenking in principe altijd ingebracht moest worden, tenzij anders was bepaald.

N.B. Ook in het geval dat (bijvoorbeeld bij ontereving) de legitieme portie wordt ingeroepen, gelden andere regels m.b.t. de inbreng van  schenkingen.


Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht