Schenken met uitsluiting van schoonkinderen

Getty Images

Wanneer uw kind gehuwd is of een geregistreerd partnerschap met zijn partner is aangegaan, valt uw schenking in hun gemeenschap van goederen. Maar wat als uw kind op een dag gaat scheiden? U kunt voorkomen dat de koude kant er met uw schenking vandoor gaat.


Als u een schenking doet aan een kind dat getrouwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan, is er niets  aan de hand. Maar op het moment dat partners uit elkaar gaan, wordt de gemeenschap van goederen verdeeld, wat betekent dat uw ex-schoonkind in principe de helft van uw schenking krijgt. U kunt dat voorkomen door de schenking met uitsluiting te doen. Schenken met uitsluiting betekent dat de schenking steeds van uw eigen kind blijft, ook bij een scheiding. In feite wordt de schenking een afgezonderd deel van het gemeenschappelijk vermogen.

Wanneer schenken met uitsluiting?

U kunt sowieso voor schenking met uitsluiting kiezen als u wilt voorkomen dat uw schenking ooit in handen komt van de partner van uw kind. Deze manier van schenken is zeker ook aan te raden als de partner van uw kind een eigen bedrijf heeft: u voorkomt dan dat uw schenking bij een eventueel faillissement van het bedrijf in de zakken van de schuldeisers verdwijnt.

De schenking is al besteed

Als u uw kind een schenking met uitsluiting heeft gedaan, is het goed mogelijk dat hij dat geld heeft gebruikt voor een gezamenlijke aankoop, bijvoorbeeld van een woning of een bijzonder kunstwerk. Bij een scheiding moet ook zo’n gezamenlijke aankoop worden gedeeld. Hiertoe wordt eerst de actuele waarde van de aankoop bepaald, waarna beide partijen hun deel van deze waarde ontvangen. Was de oorspronkelijke aankoop voor 30% door uw kind betaald en voor 70% door uw ex-schoonkind, dan ontvangen beiden bij deling ook weer 30% en 70%. Dat bedrag kan dus hoger of lager uitvallen dan het oorspronkelijke bedrag dat ze ervoor betaalden, dat is afhankelijk van de waardeontwikkeling van de aankoop in kwestie.

Uitsluiting met tweetrapsmaking

Ontbinding van een huwelijk vindt ook plaats als een van beide partners overlijdt. Is dat uw kind, dan erft de partner van uw kind alles, inclusief uw schenking. Wilt u liever dat uw schenking na het overlijden van uw kind naar een andere partij gaat, dan kunt u een schenking met uitsluiting én tweetrapsmaking doen. Met de tweetrapsmaking bepaalt u wat er na het overlijden van de begunstigde met de schenking gebeurt, waarbij u ook ontbindende voorwaarden kunt toevoegen, bijvoorbeeld een bepaalde termijn of een voorwaarde als huwelijk of kinderen. Voor de tweetrapsmaking is een notariële akte vereist.
 

Auteur