Verblijven of erven

Vraag van de week

Getty Images

Mijn vriend en ik zijn al bijna 50 jaar samen. We hebben wel een samenlevingsovereenkomst, maar geen testament. Een kennis adviseerde ons laatst dat toch maar wel te doen, maar het verblijvingsbeding van onze overeenkomst is toch voldoende?

Voldoende waarvoor? Het klopt inderdaad dat een verblijvingsbeding in een samenlevingsovereenkomst zorgt dat alles wat op beider namen staat bij de langstlevende mag verblijven. In die zin is het ook een soort "semi-testament". De langstlevende partner betaalt wel erfbelasting over de zaken die hij verwerft doordat ze mogen verblijven bij hem. Ook mag hij als de samenlevingsovereenkomst tenminste zes maanden oud is gebruik maken van  de partnervrijstelling erfbelasting.

De langstlevende partner is echter niet de erfgenaam van de overleden partner, maar dit zijn zijn wettelijke erfgenamen, oftewel: zijn ouders, broers en zusters of hun kinderen. Ik weet niet of u daarop zit te wachten, want alles wat niet op beider namen staat, valt hen toe. Denk daarbij aan de bankrekening op uw naam, de auto die op uw naam staat en dergelijke. De andere kant is dat - als er geen testament is - en de langstlevende overlijdt dat alles wat hij heeft geërfd naar zijn familie gaat.

Het kan kortom geen kwaad om een testament te maken, elkaar als erfgenaam te benoemen en te bepalen wat er met uw bezittingen moet gebeuren als u er beiden niet meer bent. Bovendien zou het verstandig kunnen zijn om een executeur te benoemen die uw nalatenschap in goede banen leidt en keurig afwikkelt.

En als u dan toch bij de notaris bent, organiseer dan ook direct een levenstestament waarin u regelt dat er een of twee personen namens u kunnen handelen op financieel gebied en over uw gezondheid als u dat zelf niet meer kunt. Met zowel het levenstestament als het testament regelt u dat uzelf door kunt leven zoals u dat wenst en dat uw langstlevende partner goed verzorgd achterblijft en dat daarna ook alles netjes geregeld is. Een verblijvingsbeding alleen dekt dit alles onvoldoende.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.