Vraag van de week
Mijn man is drie jaar geleden overleden, mijn dochter vorige maand, wie erft er nu van mij wanneer ik zelf ook kom te overlijden?
In deze vraag liggen twee zaken besloten: de erfenis van uw man en die van uzelf. De erfenis van uw man maakt namelijk nog deel uit van uw vermogen, de kinderen hebben immers een vordering op u. Omdat uw dochter is overleden, maakt deze vordering deel uit van haar nalatenschap en wordt verdeeld over haar erfgenamen: haar man en de twee kinderen. Omdat uw schoonzoon de langstlevende partner van uw dochter is, kan hij net als u blijven beschikken over de nalatenschap van zijn overleden echtgenote. Op het moment dat hij komt te overlijden is moeders erfenis een vordering van de kinderen op hem, net zoals bij u het vaders erfdeel een schuld in uw nalatenschap is.
Uw kinderen erven na uw overlijden dat wat u hen netto nalaat, dus alle bezittingen min schulden. De erfenis van vader gaat van uw bezittingen af en dat wat rest wordt verdeeld over uw twee kinderen. Omdat uw dochter voor u is overleden erven haar kinderen in haar plaats als zogenoemde plaatsvervullers. Uw schoonzoon zal niet van u erven omdat de juridische relatie tussen u en uw schoonzoon door het overlijden van uw dochter verbroken is. Wilt u dat uw schoonzoon van u erft, dan kunt u hem in uw testament een legaat toekennen. Hij betaalt dan over dit legaat wel het hogere tarief erfbelasting voor derden.
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.