In mijn omgeving spreken mensen over aardappelsap drinken op de nuchtere maag. Het zou supergoed zijn voor je maag en het zou helpen tegen epilepsie, artritis, kanker en hart- en vaatziekten. Ik vind dit maar moeilijk te geloven. Wat denkt u?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Een aardappel is een opslag van vocht en voedingstoffen voor de plant, vergelijkbaar met wortels, bieten en knollen. Zo’n knol bevat niet alleen het reservevoedsel (bij een aardappel vooral zetmeel), maar ook stoffen die de groei van bacteriën en schimmels remmen en die de groei van de plant zelf reguleren om te voorkomen dat de knol zelf meteen weer gaat groeien. Farmacologen zien daar een wereld van stoffen waar je misschien een medicijn van zou kunnen maken. Soms haalt een laboratoriumexperiment de pers. Als een enthousiaste journalist dit soort verhalen verzamelt, wordt de aardappel ineens een middel tegen alle kwalen. Toch is er nog nooit een placebogecontroleerd onderzoek gedaan naar de werking van aardappelsap bij welke aandoening dan ook. Maagklachten verminderen overigens bij behandelingen waarvan de werking niet is aangetoond. De oorzaak is vaak niet bekend en de last die je ervan hebt varieert. Als je last hebt van je maag, is de kans groot dat het morgen alweer beter gaat. Neem je er een middeltje voor, dan schrijf je de verbetering toe aan de behandeling, terwijl het anders ook beter was gegaan.
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!