Zijn druiven zonder pitten minder gezond dan druiven met pit?

Vrouw koopt druiven op de markt
Getty Images

Zijn druiven zonder pitten minder gezond dan druiven met pit? Voedingsdeskundige Pascalle Stijger van het Voedingscentrum geeft antwoord.

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Er bestaan allerlei druivensoorten, van verschillende rassen, wit of blauw van kleur, met of zonder pit. In Nederland zijn druiven een populaire fruitsoort: ze staan vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten. Net als ander fruit staan druiven in de Schijf van Vijf. Dat geldt voor druiven met én zonder pit, beide zijn een gezonde keuze. Misschien vind je pitloze druiven lekkerder eten, maar voor je gezondheid maakt het niet uit of je die kiest of druiven met pitten. Beide varianten tellen mee voor de aanbevolen 2 porties (200 gram) fruit per dag.

Hoeveel druiven zijn 1 portie fruit?

Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. In druiven zit in vergelijking met ander fruit relatief weinig vitamine C in, maar wel veel vezels en kalium. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Eet je genoeg fruit, dan heb je een lager risico op onder andere hart- en vaatziekten, darmkanker en longkanker.

Waar bewaar je druiven?

Druiven kun je het beste in de koelkast bewaren in een papieren zak, de oorspronkelijke verpakking of op een bord. Door ze aan de tros te laten zitten, zijn ze langer houdbaar. Zorg dat druiven niet vochtig worden, hierdoor kunnen ze sneller gaan schimmelen. En goed om te weten is dat je druiven ook kunt invriezen. Op een later moment kun je ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar je kunt ze ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of een smoothie.  

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.