Herken boezemfibrilleren op tijd
Zo'n 80.000 Nederlanders hebben zonder het te weten last van boezemfibrilleren. De symptomen zijn onder meer hartkloppingen en een onregelmatige hartslag. Boezemfibrilleren is gevaarlijk. Het kan namelijk trombose veroorzaken, met bijvoorbeeld een herseninfarct als gevolg. Door maandelijks via je pols je hartslag te checken, kun je het risico daarop verkleinen. Hoe doe je zo'n polscheck op de juiste manier?
Boezemfibrilleren - ook wel atriumfibrilleren genoemd - is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Het kan klachten veroorzaken zoals pijn op de borst (angina pectoris), hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid, maar dat hoeft niet. 373.700 mensen in Nederland weten dat ze boezemfibrilleren hebben, zo becijferde de Hartstichting onlangs. Daarnaast lopen er waarschijnlijk zo'n 80.000 mensen met boezemfibrilleren rond die dat nog niet weten, simpelweg omdat de diagnose nooit is gesteld en ze geen klachten ervaren. Dat is gevaarlijk, want boezemfibrilleren kan ernstige gevolgen hebben. Een van de belangrijkste risico's van deze hartritmestoornis is het ontstaan van een bloedstolsel (trombus) die je aderen kan verstoppen. Dat stolsel kan losschieten en zo bijvoorbeeld een herseninfarct veroorzaken.
Hoe veroorzaakt boezemfibrilleren trombose?
Bij boezemfibrilleren is je hartritme snel en onregelmatig. Het is vaak het gevolg van onderliggende aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes of hartfalen. En het kan dus trombose veroorzaken. Hoe zit dat? "Tijdens boezemfibrilleren worden delen van de boezems van het hart ongelijkmatig en onregelmatig geactiveerd waardoor de boezems niet meer effectief kunnen samentrekken. Als gevolg hiervan neemt de stroomsnelheid van het bloed af. Door dit langzaam stromende bloed kunnen er bloedstolsels (trombose) ontstaan. Zo’n stolsel kan vervolgens (gedeeltelijk) losraken bij het samentrekken van het hart, het lichaam ingepompt worden en vervolgens een bloedvat afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een longembolie of infarct veroorzaken", vertelt cardioloog prof. dr. Natasja de Groot op de website van de Trombosestichting.
Trombose door boezemfibrilleren voorkomen
Door antistollingsmiddelen te gebruiken, in de volksmond ook wel bloedverdunners genoemd, wordt de stolling van het bloed verminderd of vertraagd. Hierdoor kan trombose als gevolg van boezemfibrilleren voorkomen worden. Maar dan moet je wel weten dat je last van boezemfibrilleren hebt. Je herkent het in eerste instantie aan een onregelmatige hartslag. Door periodiek - bij voorkeur eens per maand - je hartslag via je pols te checken, ontdek je een te snelle of onregelmatige hartslag eerder. Je kunt dan contact opnemen met je huisarts en die kan een hartfilmpje maken of je doorverwijzen naar de cardioloog. Die kan antistollingsmiddelen voorschrijven en eventuele onderliggende hart- en vaatziekten behandelen. Met een maandelijkse polscheck kun je dus een heleboel ellende vóór zijn.
Zó doe je de polscheck
Met de polscheck weet je binnen 30 seconden of je een gezonde hartslag hebt. Gebruik een horloge met secondewijzer of de stopwatch op je mobiel om je hartslag nauwkeurig te tellen. Draag hierbij geen sieraden of horloge.
Stap 1. Ga zitten en rust goed uit voor ongeveer 10 minuten.
Stap 2. Houd je hand met de handpalm naar boven en je elleboog enigszins gebogen. Leg dan twee vingers van je andere hand op de pols van de omgedraaide arm. Om de hartslag te vinden moet je misschien wat heen en weer gaan met je vingers.
Stap 3. Tel 30 seconden je hartslag. Verdubbel dit getal om je hartslag per minuut te weten. Is de pols onregelmatig? Tel dan gedurende 60 seconden en verdubbel niet.
Stap 4. Een normale hartslag in rust telt gemiddeld tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Heb je een onregelmatige hartslag of tel je meer dan 100 slagen? Bespreek dit dan met je huisarts.
- Trombosestichting
- Hartstichting
- Algemeen Dagblad