Dit zijn de meest voorkomende hartaandoeningen

Vaak voorkomende hartziekten

Hartaandoeningen
Getty Images

Je hart is van levensbelang. Dagelijks zorgt je hart er immers voor dat je bloed rondpompt en je organen en spieren van zuurstof worden voorzien. Bij niet iedereen gaat dit goed. Alleen in Nederland leven naar schatting ruim 1,7 miljoen mensen met een hartaandoening. De meest voorkomende hebben we voor je op een rij gezet.

1. Hartritmestoornissen

Als je hart te langzaam, te snel of onregelmatig pompt is er sprake van een hartritmestoornis. Je kan hier altijd last van hebben, maar ook af en toe. Een aanval kan na een paar minuten over zijn, maar kan ook een paar uur duren. Klachten die kunnen optreden zijn: kortademigheid, pijn of druk op de borst, een licht gevoel in het hoofd en een angstig of benauwend gevoel. Er zijn veel verschillende soorten van hartritmestoornissen, zoals bijvoorbeeld boezemfibrilleren en atriumfibrilleren.

2. Hartfalen

Bij hartfalen pompt het hart je bloed minder goed rond. Je weefsels en organen krijgen hierdoor onvoldoende bloed. Je houdt vocht vast, wordt moe en kortademig bij inspanning en later ook in rust. Er zijn twee soorten hartfalen: het hart kan niet goed ontspannen of juist niet goed samentrekken. Hartfalen kan veroorzaakt worden door verschillende hartaandoeningen. Meer hierover lees je in dit artikel.

3. Hartaanval

Bij een hartaanval - ook wel een hartinfarct of myocardinfarct genoemd - raakt een bloedvat van het hart plotseling verstopt. Hierdoor raakt een deel van het hart beschadigd. Het hart krijgt niet genoeg bloed en zuurstof en werkt daardoor minder goed. Bij een hartinfarct is het van groot belang snel in te grijpen. Pijn op de borst is de belangrijkste klacht om een hartinfarct te herkennen. Dit drukkende, pijnlijke gevoel gaat niet over. Ook in rust verdwijnt de pijn niet. Deze pijn gaat vaak gepaard met zweten, misselijkheid, braken, uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm, bleek of grauw zien en kortademigheid.

4. Hartkramp

Angina Pectoris - oftewel hartkramp - is een hartaandoening waarbij de hartspier tijdelijk onvoldoende zuurstof krijgt. Bij hartkramp heb je net als bij een hartaanval last van een pijnlijk drukkend gevoel op de borst. Dit gevoel kan doortrekken naar je hals, kaak, schouder of arm. Deze klachten worden veroorzaakt door een tijdelijk zuurstoftekort van het hart. De schade is dan ook niet blijvend. Na een paar minuten rust verdwijnt de pijn ook weer. Meer over angina pectoris kun je vinden in dit artikel.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht
  • Hartstichting
  • Hart & Vaatcijfers