Nieuwe kans op leven
Cardioloog Peter de Jaegere van het Thoraxcentrum Erasmus MC is razend enthousiast als hij praat over de nieuwste techniek voor hartklepimplantatie via de lies. "In 2005 deden we dit voor de eerste keer in Nederland. Door deze techniek schrijven we geschiedenis."
De Jaegere vervolgt: "In de toekomst zullen hierdoor veel hartoperaties veranderen. De liestechniek geldt overigens voorlopig alleen nog maar voor de hartklep die in de aorta zit."
Grote risico's
"Het hart heeft vier kleppen. Als er met één van die kleppen iets mis is, moet u als patiënt een open hart operatie ondergaan om de klep te vervangen. Kan de klep via de lies geïmplanteerd worden, dan is dat voor de patiënt zoveel minder belastend", legt de cardioloog uit.
"Via een snee in de lies kunt u de hartklep naar het hart brengen en plaatsen. Omdat er geen grote operatiewond is, herstelt u veel sneller. Het betekent niet dat het een kleine operatie is. Er zitten wel degelijk grote risico’s aan en die vertellen we ook altijd uitgebreid aan onze patiënten."
Aantal criteria
Niet alle mensen die een nieuwe hartklep nodig hebben kunnen profiteren van deze revolutionaire techniek. De Jaegere: "Er zijn een aantal criteria waaraan u moet voldoen. Eerst en vooral moeten we er zeker van zijn dat de ingreep leidt tot gezondheidswinst (duur van leven en/of kwaliteit van leven)."
"Ik heb bijvoorbeeld pas een kwieke dame van 92 op consult gehad. Zij deed alles nog zelf, maar als ze niet geholpen zou worden weet u dat ze al snel niets meer zal kunnen. Dit is een prima kandidaat, want het gaat er niet om hoe oud u bent, maar of u nog een prima leven kunt leiden na de operatie."[PAGEBREAK]"Ook technisch moet het mogelijk zijn. Dat leg ik meestal als volgt uit: ik moet met een vrachtwagen door een slagader naar het hart. De weg daar naartoe, de slagader dus, moet breed genoeg zijn, niet teveel verkalkt of vernauwd. Een volgend criterium is dat de plaats waar de nieuwe hartklep komt, niet te groot of te klein is, zodat ik naadloos kan inparkeren."
Samenspel behandelteam
Er gaat heel wat vooraf voordat de techniek ontwikkeld is. De Jaegere: "Dat is echt een samenspel van medisch ingenieurs en cardiologen en chirurgen. Ik hoorde in 2001 het eerst van deze mogelijkheid en in september 2005 hebben we de eerste dierexperimenten uitgevoerd. Op 15 november 2005 is de eerste patiënt in ons Thoraxcentrum geopereerd."
De Jaegere en zijn team behandelden tot nu toe 53 patiënten. "De mensen zijn zo dankbaar en blij dat ze op deze manier geholpen zijn. Het is een groot succes, en echt een doorbraak."
"Ook elders in de wereld gaat men deze methode toepassen. We geven dan ook heel veel voorlichting aan buitenlandse chirurgen. Ik kan wel zeggen dat het succes van het programma te danken is aan het samenspel van het behandelteam."
"Het mooie is dat de technieken en mogelijkheden zich steeds verder ontwikkelen. Mensen die eerst niet behandeld konden worden omdat ze de belasting van een open hart operatie niet aankonden, hebben met deze techniek weer een leven voor de boeg. En een kwalitatief goed leven."