10 tips om een beroerte te voorkomen
Elk jaar worden zo'n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Zo'n herseninfarct of -bloeding heeft zoveel impact op iemands leven én gezondheid dat je dat uiteraard het liefst wilt voorkomen. Het goede nieuws is: dat is mogelijk. Met deze tien leefstijltips kun je het risico op een beroerte verlagen.
1. Eet gezond
In een grootschalige studie is een duidelijk verband aangetoond tussen herseninfarcten en gezonde voedingsmiddelen. Het advies is dan ook om veel verse groenten en fruit te eten. Eet daarbij vooral vis, bonen, volle granen, noten, onverzadigd vet en weinig vlees. Kies voor onbewerkte voeding om zo minder zout binnen te krijgen.
2. Beweeg elke dag
Iedereen weet dat het gezond is maar lang niet iedereen doet het (voldoende): bewegen. Beweeg je genoeg, dan heb je een kleinere kans op ziektes van (onder andere) je hart of bloedvaten.
Er zijn een aantal algemene beweegadviezen opgesteld. Die zien er zo uit:
- Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief:
Verdeel deze 2,5 uur over meerdere dagen per week. Je kunt de meeste dingen zo actief maken als je zelf wilt. Beweeg bijvoorbeeld vijf dagen een half uur actief. Hierbij gaat je hart sneller kloppen en je ademhaling gaat sneller. Bijvoorbeeld tijdens wandelen of fietsen.
Beweeg soms ook 20 minuten heel actief. Je gaat dan zweten en sneller ademhalen. Bijvoorbeeld tijdens hardlopen, racefietsen of voetballen. - Maak twee keer per week je botten en spieren sterker. Bijvoorbeeld met oefeningen, krachttraining, traplopen en fitness.
- Zit niet te lang stil. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Zit je veel thuis of tijdens je werk? Sta dan elk half uur op en loop even een stukje.
Hoe vaker, langer of actiever dan deze adviezen, hoe beter voor je gezondheid. Maak van bewegen een goede gewoonte en doe iets wat je leuk vindt. Op deze manier houd je het ook vol en hoef je er niet meer over na te denken.
3. Rook niet (of stop ermee)
Rook je? Je hebt dan een grotere kans op een hoge bloeddruk en slagaderverkalking dan wanneer je niet rookt. Die twee zijn de belangrijkste oorzaken van een beroerte. Probeer daarom te stoppen met roken of zoek hulp bij je huisarts, praktijkondersteuner of een coach. Bijvoorbeeld in combinatie met een middel met nicotine of een medicijn. Dit wordt (meestal) vergoed.
4. Drink geen alcohol
Het is het beste voor je gezondheid om helemaal geen alcohol te drinken. Drink je toch? Drink dan niet meer dan één glas alcohol op een dag. En doe dat liever niet elke dag, is het advies.
5. Zorg voor een gezond gewicht
Overgewicht verhoogt het risico op een beroerte. Stel jezelf een gezond gewicht als doel en werk hiernaartoe door een gezonde en actieve leefstijl. Vraag eventueel hulp aan een leefstijlcoach en/of diëtist. Licht ook je vrienden, familie en collega's in zodat zij je kunnen steunen bij het behalen van dit doel.
6. Diabetes? Let op je bloedsuikerspiegel
Je hebt met diabetes type 2 vaker overgewicht, een verstoorde vetstofwisseling en chronische ontstekingen. Hierdoor kunnen bloedvaten beschadigen en slagaderverkalking verergeren. Ben je een diabetespatiënt, dan heb je daarom een hoger risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte, zoals een beroerte. Het is dan ook belangrijk om je bloedsuikerspiegel goed in de gaten te blijven houden.
7. Laat je hartaandoening behandelen
Ben je hartpatiënt, dan is het nog belangrijker om een beroerte te voorkomen. Als je last van hartritmestoornissen hebt, dan loop je namelijk meer risico op een beroerte door de vorming van bloedstolsels in het hart. Bij atriumfibrilleren heb je zelfs vijf keer meer risico dan mensen zonder deze aandoening. Denk je dat je atriumfibrilleren hebt? Bel dan je huisarts. Heb je een (andere) hartziekte, overleg dan met je arts zodat je het risico op een beroerte kunt verminderen.
8. Voorkom een hoge bloeddruk
Vermoed je dat je een hoge bloeddruk hebt? Laat je bloeddruk dan - indien nodig regelmatig - controleren bij je huisarts. Als je een hoge bloeddruk hebt, dan kun je je laten behandelen met medicijnen. Op deze manier verminder je je risico op een beroerte en andere (ernstige) ziektes.
9. Voorkom een hoog cholesterol
Naast een hoge bloeddruk, zijn hoge cholesterolwaarden een van de risicofactoren voor het krijgen van een beroerte. Probeer je cholesterol daarom goed te houden door gezond te blijven leven of je leefstijl (blijvend) aan te passen. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel je huisarts in en informeer naar een leefstijlprogramma waar je misschien aan mee kunt doen.
Heb je al een hoog cholesterol? Eet gezond en maak een afspraak met je (huis)arts. Die kan je medicijnen voorschrijven.
10. Verminder stress
Door (chronische) stress heb je een grotere kans op problemen met je hart en bloedvaten. Zorg daarom voor rust en ontspanning in je leven. Een beetje stress is tegenwoordig bijna niet te voorkomen en kan in principe geen kwaad, maar het is belangrijk dat je lichaam ook weer kan herstellen. Dat kan met voldoende ontspannende momenten tussendoor. Doe iets wat je leuk vindt, zoals sporten, lezen, puzzelen of tuinieren.
Lees ook: Hoe herken je een beroerte?
- Hartstichting
- Thuisarts
- Gezondheidenwetenschap.be
- Medischwijzer.nl