'80 procent van de hart- en vaatziekten is te voorkomen'
Cardioloog Janneke Wittekoek en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil hebben de handen ineengeslagen, met hun boek 'Eten als medicijn: hart'. Want goed voor je hart zorgen doe je met de juiste voeding- en leefstijladviezen én door de theorie meteen in de praktijk te brengen. Lees hier alvast tips voor een gezond hart en ingrediënten die zeker op je boodschappenlijstje moeten staan.
'Tachtig procent van de hart- en vaatziekten is te voorkomen door een gezonde leefstijl. De kracht van leefstijl, en daarbij vooral die van voeding wordt nog altijd dramatisch onderschat.' Dat schrijft cardioloog Janneke Wittekoek in haar nieuwste boek Eten als medicijn: hart, die ze samen met kookboekauteur en culinair journalist Janneke Vreugdenhil heeft geschreven. Ze legt hierin uit hoe je (nog) beter voor je hart kunt zorgen. Zo noemt ze de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatproblemen en geeft ze voedingsadviezen per risicofactor, zoals hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en diabetes type 2. Daarnaast geeft ze ook algemene voeding- en leefstijladviezen, en geeft ze tips voor ingrediënten die goed zijn voor je hart. Wij delen er alvast van allebei drie.
3 leefstijltips voor een gezond hart
1. Eet gezond
Volgens Janneke Wittekoek kun je het beste een eetpatroon kiezen dat je vol kunt houden. Geen streng dieet dus, maar gezond eten door de juiste voedselkeuzes te maken. In het boek helpt Wittekoek je met het maken van die gezonde keuzes, en met de heerlijke recepten van Vreugdenhil kun je meteen aan de slag.
2. Beweeg voldoende
Regelmatig bewegen is gezond, dat weet iedereen. Maar wist je dat het ook heel goed is voor je hart? Daarom adviseert Wittekoek om een vast beweeg-/sportmoment in te plannen en er zo echt tijd voor vrij te maken in je agenda. Het helpt volgens haar ook als je een sportactiviteit kiest die je leuk vindt. Het algemene basisadvies is 10.000 stappen per dag of 30 minuten matig intensief bewegen. Voor het opbouwen van conditie is het advies om twee keer per week intensiever te bewegen (hartslag boven de 100 slagen per minuut). De aanbevolen tijd voor deze intensievere training is 150 minuten per week. In het boek noemt ze een paar voorbeelden hoe je dit aan kunt pakken.
3. Let op je gewicht
Als derde advies geeft Wittekoek aan dat je op je gewicht moet letten. Dit kun je doen door je BMI te berekenen en je buikomtrek te meten. Stel jezelf een haalbaar doel om een gezonder gewicht te behalen. Houd daarbij triggers in de gaten die dit doel in de weg staan, zoals stress of depressie.
3 gezonde ingrediënten waar je hart van houdt
1. Appel
An apple a day keeps the doctor away. Wittekoek legt in haar boek uit dat volgens recent Amerikaans onderzoek het dagelijks eten van een appel bijdraagt aan verlaging van het slechte LDL-cholesterol en je bloeddruk. Ongeschilde appels zijn een goede bron van vezels en polyfenolen, die een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben. Verder zorgen polyfenolen ook voor het verlagen van het LDL-cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van het hart.
2. Avocado
Avocado staat ook op de lijst van 'hartgezonde' voedingsmiddelen van Wittekoek. Ze zitten namelijk vol onverzadigde vetten die goed zijn voor hart en bloedvaten én je cholesterol verlagen. Het hoge kaliumgehalte zorgt ook nog eens voor een verlaging van de bloeddruk.
3. Broccoli
Ligt broccoli al in je groentelade? Broccoli bevat ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen. En dat niet alleen: broccoli zit ook vol met antioxidanten die een positieve invloed hebben op de bloedsomloop. Wissel ook vooral af met broccolikiemen - die bevatten een nog hogere concentratie van al dit goeds, aldus Wittekoek.
Lees ook: 10 vragen aan Janneke Wittekoek