Hoe vindt u een verpleeghuis dat bij u past? Verzamel folders en bekijk websites. Die geven een indruk van wat een zorggroep of verpleeghuis belangrijk vindt. Maar net zo nuttig is het, om naar ervaringen van vrienden en bekenden te vragen.
Een verpleeghuis dat bij mij past
Op de website van Zorgkaart Nederland, www.zorgkaartnederland.nl, delen patiënten en familieleden hun ervaringen. Alle verpleeghuizen van Nederland staan erop vermeld, ook die bij u in de buurt. Een andere website boordevol informatie is www.kiesbeter.nl. Heeft u eenmaal een voorlopige keus gemaakt? Ga er dan een keer kijken en praten!
Spelletjes en een frisse neus
In veel verpleeghuizen is weinig afwisseling in activiteiten en stelt dagbesteding weinig voor. Toch lukt het sommige verpleeghuizen wél om extraatjes te regelen. Zij schakelen daar vaak vrijwilligers bij in. Als u met een verpleeghuis gaat praten, vraag dan of er iemand is die spelletjes met de bewoners komt doen. Zijn er creatieve activiteiten en andere dagbestedingen? Komen de bewoners nog buiten?
Gemeenschappelijke woonkamer
Een eigen kamer is mooi, maar in de praktijk zitten bewoners van een verpleeghuis overdag meestal in de gemeenschappelijke woonkamer. Kijk dus vooral dáár rond. Is het huiselijk en gezellig? Past de sfeer bij u of degene voor wie u aan het zoeken bent? Is het er schoon?
Bewegingsvrijheid
In een goed afgeschermde tuin (of terras) kunnen de bewoners zelf naar buiten. Dat is een pluspunt: een luchtje scheppen tussen het groen doet wonderen! En de bewoners hoeven niet te wachten tot het personeel tijd heeft om mee naar buiten te gaan. Hoe zit het in het huis? Is er genoeg ruimte om vrij rond te bewegen? Eventueel in afgesloten gangen?
Verzorgend personeel
Ook belangrijk om op te letten: hoeveel verzorgers zijn er overdag? En ’s nachts? Hoeveel vrijwilligers werken er? Hoe groot zijn de leefgroepen en hoeveel verzorgers/verplegers zijn daar aan het werk? Hoe gaat het met medicijnen toedienen? Is er ook een arts? Een psycholoog? Hoe ziet de zorg eruit in de weekenden? En in de vakantieperiodes? Blijft de bezetting dan op peil?
Eten en drinken
Wordt er in het verpleeghuis gekookt? Krijgen de bewoners gezonde maaltijden, bereid met gezonde voedingsstoffen, groenten en fruit? Is er de hele dag voldoende te drinken? Kunnen mensen ook zelf iets te drinken pakken?
Toiletbezoek en douchen
Veel (zwaar) dementerenden worden maar twee keer per dag verschoond. In de ochtend en in de avond. Vaker verschonen is te bewerkelijk. Vraag hiernaar in het verpleeghuis dat u op het oog hebt. Als uw partner of familielid zelf nog naar de wc kan, is er dan begeleiding aanwezig? En hoe vaak worden de bewoners gedoucht?
Extra kosten?
Wat zijn de extra kosten? Moet er voor de was betaald worden? Voor de dagbesteding? Voor een advocaatje of een glaasje port op vrijdagmiddag of voor het eten? Vraag het!
Rol van de mantelzorgers
Wat wordt er van u als mantelzorger verlangd? Veel verpleeghuizen verwachten wat extra steun van familieleden. Wilt u dat en gaat u dat lukken? Kunt u bijvoorbeeld meegaan naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis? Komt u uw partner of vader of moeder weleens helpen met eten? Gaat u bij hem of haar in de huiskamer zitten? Maakt u af en toe samen een wandelingetje?
Gesprek
Het is gebruikelijk dat u ieder half jaar een gesprek voert met bijvoorbeeld het afdelingshoofd. Waar gaat zo’n gesprek over? En waar kunt u zelf met uw vragen of problemen terecht?