Keukenklassieker: de hamburger

Hamburger thuis gemaakt
Getty Images

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: hamburgers.

Een lesje geschiedenis

Eind 19de eeuw namen de Duitse immigranten hun lekkernijen mee naar Amerika, het beloofde land. Restauranthouders in New York pakten uit met een ‘Hamburg steak’, de voorloper van de hamburger. Deze nieuwkomer was goedkoop en lekker én viel in de smaak. Zo veroverde het gerecht de VS en later de hele wereld. De term ‘Hamburg steak’ werd afgekort tot hamburger en de rest is geschiedenis.

De ultieme hamburger

8 hamburgers: 1 uur + 1 uur opstijven 

  • 650 g rundergehakt 
  •  275 g doorregen spek 
  • 8 hamburgerbroodjes 
  • 1 witte ui 
  • 1 tomaat 
  • 1 zakje rucola 
  • 1 el gesnipperde tijmblaadjes 
  • 35 ml sojasaus 
  • 10 ml worcestersaus 
  • olijfolie 
  • ½ tl zwarte peper 
  • snufje zout Voor de kruidenmayonaise 
  • 1 el verse munt 
  • 1 el verse bieslook 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 ei 
  • 1 tl mosterd 
  • 2 tl azijn 
  • 200 ml arachideolie 
  • peper en zout
  1. Maak de kruidenmayonaise. Doe het ei, de olie, de azijn en de mosterd in een hoge mengbeker. Zet je mixer tegen de bodem van de mengbeker en ga bij het mixen heel langzaam omhoog.
  2. Snipper de munt en bieslook fijn. Pel en plet de knoflook. Voeg de munt, de bieslook en de knoflook toe aan de mayonaise. Kruid met peper en zout.
  3. Maak de burger. Pel en snipper de witte ui. Stoof ’m met de tijm in olijfolie. Laat ’m even afkoelen.
  4. Doe het spek met de gestoofde ui in de keukenmachine en hak het goed fijn. Meng het spek met het rundergehakt, de sojasaus en de worcestershiresaus en kruid met de peper en het zout. Vorm 8 hamburgers van het mengsel en laat ze 1 uur opstijven in de koelkast.
  5. Bak de hamburgers in een hete pan, op de barbecue of op de grillplaat. Snij de broodjes doormidden en rooster ze kort. Spoel de tomaat af en snij in plakjes. Spoel de rucola af en droog de blaadjes.
  6. Leg de hamburgers tussen een broodje met wat sla en een plakje tomaat. Maak het geheel af met de kruidenmayonaise.

Lekkere extra’s

  • Krokant gegrilde spekreepjes
  • Een spiegelei
  • Gegrilde groenten: paprika, aubergine, courgette
  • Gebakken champignons
  • Gekaramelliseerde uiringen
  • Plakjes tomaat, komkommer en augurk
  • Groene blaadjes: alle soorten sla, jonge spinazie
  • Sausjes zoals ketchup, barbecuesaus, hummus, mayonaise, tzatziki, tartaar, chipotlesaus

Hoe maak je thuis de perfecte hamburger? 

De kunst echt onder de knie krijgen? Hierbij 9 tips om de hamburger te perfectioneren >>

Hamburger met kaas en groente
Getty Images

Barbecuesaus

Meng 50 milliliter azijn, 250 milliliter tomatenketchup, 1 theelepel worcestersaus, 100 gram suiker, 1 gesnipperde ui, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper, 1 eetlepel boter en wat druppels tabasco in een steelpannetje en laat onder regelmatig roeren 15 minuten sudderen.

Chipotlesaus

Meng 50 milliliter ciderazijn, 250 milliliter tomatenketchup, 80 gram suiker, 2 fijngesneden uien, 1 teentje knoflook en 40 gram gemarineerde chipotlepepers (pot) met 70 milliliter water in een steelpannetje. Laat 2 uur heel zachtjes sudderen en pureer de saus voor het serveren.

Ketchup

Weten hoe je de perfecte ketchup maakt? Wij hebben een video waarin het wordt uitgelegd >>

Bovenste beste broodjes

Voor 4 à 5 broodjes 

  • 20 min. + 12 min. in de oven
  • 1 el instantgist 
  • 15 g boter 
  • 2 tl rietsuiker 
  • 1 ei 
  • 160 g tarwebloem 
  • 140 g griesmeel 
  • ½ tl zout 
  • 1 eidooier 
  • scheutje melk 
  • 1 el sesamzaadjes
  1. Los de gist op in 100 milliliter lauw water, in een ruime kom of in de keukenmachine. Doe er de boter en de suiker bij. Laat 5 minuten rusten.
  2. Voeg het ei, de bloem, het griesmeel en het zout toe. Kneed met de hand tot een glad en elastisch deeg of kneed het 5 minuten in de keukenmachine.
  3. Dek het deeg af met een vochtige doek tot gebruik. 
  4. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel het deeg in 4 of 5 stukken. Maak er balletjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek ze af met vershoudfolie en laat ze 10 minuten rijzen.
  5. Klop de eidooier los met een beetje melk of water en bestrijk er de deegballetjes mee. Bestrooi ze met de sesamzaadjes en bak ze 10 à 12 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Hamburger 5x anders

OP Z’N GRIEKS

Beleg je broodje met frisse tzatziki, verkruimel feta over je burger en werk af met rode uiringen.

VITELLO TONNATO-STIJL

Beleg je broodje met tonijnmayonaise, een burger van kalfsgehakt, kappertjes en rucola.

MIDDEN-OOSTERS

Beleg je broodje met hummus, een burger van lamsgehakt, plakken gegrilde aubergine en granaatappelpitjes.

MEXICAANS

Beleg je broodje met guacamole, een burger van pittig rundergehakt, maïskorrels, tomaat en plukjes koriander.

À LA CAESAR

Beleg je broodje met een knoflooksausje, een burger van kipgehakt, Romaine sla, ansjovis, gebakken spekreepjes en parmezaanschilfers.

Auteur