Uit onderzoek blijkt dat ouderen vaak worden opgenomen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, ook op de Spoedeisende Hulp. Veel afdelingen wijzen naar de thuiszorg als oorzaak.
Het onderzoek is gedaan door de NOS, in samenwerking met 45 afdelingen Spoed Eisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen. Iets meer dan de helft van de deelnemende SEH's (29 van de 55) bevestigt de stelling dat oudere patiënten worden opgenomen omdat er thuis geen of te weinig zorg is. Twaalf SEH's spreken dat tegen.
160 opnames
Voor het onderzoek hielden de ziekenuizen twee weken lang een aparte registratie bij. Gezamenlijk turfden de SEH's in totaal 160 ziekenhuisopnames zonder strikt medische noodzaak. Die opnames zijn volgens de ziekenhuizen eigenlijk onnodig. Met de juiste ondersteuning en verzorging zouden die patiënten best thuis kunnen opknappen.
Ook zien veel SEH’s ouderen die er eigenlijk niet horen te zijn, meer dan op basis van de vergrijzing te verklaren is. 26 spoedposten constateren een onevenredige toename, negen spreken die ontwikkeling tegen.
Patiëntenstops
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bevestigt het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt. In een brief aan de Tweede Kamer schreef de vereniging eerder over de toegenomen druk op de Spoedeisende Hulp. Dat resulteert soms in tijdelijke patiëntenstops, overvolle verpleegafdelingen of een beddentekort. De NVZ hoopt dat de politiek meer geld beschikbaar stelt om dit probleem te lijf te gaan.
“Ziekenhuizen kunnen geen noodopvang zijn voor mensen die nergens anders naartoe kunnen”, zegt NVZ-directeur Van der Starre. “Als je ergens iets weghaalt, moet je zorgen voor een goede nieuwe voorziening in de eerste lijn, zoals wijkverpleegkundigen. Maar het duurt allemaal veel te lang, waardoor de druk op ziekenhuizen toeneemt.”
Bron: NOS