Ik vind het eten zonder zout niet lekker. Ook als ik kruiden gebruik mis ik het zout. Kan ik het zout vervangen door een zoutproduct met minder natrium?
Elly
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Het mineraal natrium in zout is verantwoordelijk voor het bloeddrukverhogende effect van zout. In zoutproducten zoals ‘LoSalt’ en ‘Jozo bewust’ is een deel van het natrium vervangen door kalium. In deze producten zit dus inderdaad minder natrium dan in regulier tafelzout. Als je hiervan net zoveel neemt als normaal, krijg je daarmee wat minder natrium binnen.
Gebruik kaliumzout niet zomaar als je een slechte nierfunctie hebt of plaspillen of ontstekingsremmers gebruikt. Kaliumzouten kunnen dan namelijk zorgen voor een te hoog kaliumgehalte in je bloed. Dit kan in sommige gevallen leiden tot hartproblemen. Overleg met een arts of diëtist of je het kunt gebruiken.
Zout vervangen door kruiden
Ons advies is om geen of zo weinig mogelijk zout toe te voegen aan je eten. In veel producten zit al zout doordat de fabrikant het toevoegt. Je krijgt er al snel te veel van binnen. Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk. Voor volwassenen geldt het advies om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen.
In plaats van zout kun je bijvoorbeeld de volgende smaakmakers gebruiken:
- verse kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander
- gedroogde specerijen zoals (cayenne)peper, (gerookt) paprikapoeder en komijn
- gedroogde kruiden(mixen) die geen zout bevatten
- ui, knoflook, gember, Spaanse peper
- een beetje (balsamico)azijn
- een eetlepel citroensap
Als je altijd zout hebt toegevoegd aan je eten, dan kan minder zout of het weglaten van zout in het begin anders smaken. Met gebruik van kruiden kun je veel smaak aan je eten toevoegen. Na verloop van tijd zal je het zout steeds minder missen.
Bekijk meer tips om minder zout te eten op de website van het Voedingscentrum.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.