Natuurlijk zijn die flesjes uit de supermarkt hartstikke makkelijk, maar eigenlijk is zelfgemaakte chilisaus lekkerder dan chilisaus uit een potje. En waar de winkelvariant per 100 milliliter gemiddeld 1,6 gram zout bevat, doet jouw eigengemaakte variant het een stuk beter met ongeveer 0,1 gram zout. Dus je eet lekker én zoutbewust!
Ingrediënten
- 5 spaanse pepers
- 400 gram tomaten
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels azijn
- 1 theelepel geroosterd mosterdzaad
- Kwart theelepel ketoembar (toko)
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
Snijd de tomaten aan de bovenkant in, verwijder het vel en maak ze klein. Snijd ook de pepers en de knoflook en ui klein. Verwarm de olie in de hapjespan en bak hierin de ui. Voeg ook de knoflook, de tomaat, de azijn, de pepers en de overige kruiden toe. Laat dit ongeveer 15 minuten afgedekt zachtjes pruttelen. Laat de saus iets afkoelen en haal er - als je het mengsel te grof vindt - even de staafmixer doorheen. Doe de saus in schoongemaakte hete potjes en sluit deze goed af. Lekker bij de barbecue, bij tosti's maar bijvoorbeeld ook als saus over de kip.
Dit recept bevat ongeveer 49 milligram natrium per 100 milliliter. Om het zoutgehalte te berekenen doe je het natriumgehalte x 2,5. Dus in dit geval 49 x 2,5 = 122,5 milligram ofwel 0,1225 gram zout.
Tip: vind je de saus wat te scherp of pikant van smaak, voeg dan wat suiker toe.