Culturele afwisseling
De rijke geschiedenis van Polen en de ligging op belangrijke handelsknooppunten hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan culturele invloeden. En waar kun je die invloeden beter ervaren dan in een van de grote steden van Polen? We nemen je mee naar de mooiste steden van het land.
De laatste jaren is er steeds meer aandacht en interesse gekomen voor de Poolse cultuur. Of dit nu komt omdat we nieuwsgierig zijn naar de afkomst van de groeiende groep Polen in Nederland, of omdat de meeste mensen drukke populaire steden als Barcelona, Berlijn, Londen, Parijs en Rome al gezien hebben, de opkomst van Polen als vakantieland is hoe dan ook duidelijk.
Krakow: het Florence van Polen
Een van de pareltjes onder de Poolse steden is Krakow. Tegenwoordig is het een studentenstad, maar lang geleden was het de hoofdstad van Polen. Deze periode heeft overduidelijk zijn sporen nagelaten in het historische centrum: met de vele bezienswaardigheden wordt de stad ook wel het Florence van Polen genoemd en staat het centrum al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Tot de hoogtepunten in het centrum behoren onder andere de Grote Markt uit de 13de eeuw – een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa – de Wawelheuvel met de Wawelkathedraal, het koninklijk paleis en de Drakengrot en het stadspark Planty. Aan de Grote Markt vind je bovendien de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad, zoals de Lakenhal, de Raadhuistoren en verschillende rijkversierde kerken.
Een donkere wolk
Een bijzonder contrast met het prachtige en kleurrijke centrum vormt het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar zich een van de donkerste episoden uit de menselijke geschiedenis heeft afgespeeld. Een bezoek aan dit vroegere concentratiekamp is een heftige, beklemmende ervaring, maar wel een must tijdens een bezoek aan Krakow.
Krakow bezoeken
Vanaf Amsterdam en Eindhoven gaan er diverse vluchten rechtstreeks naar Krakow. Houd er wel rekening mee dat de stad in de maanden juli en augustus ontzettend druk is, mede door de Poolse zomervakantie. Voor de meeste activiteiten kun je de stad het beste in juni bezoeken.
Warschau: een moderne oude stad
De huidige hoofdstad van Polen lijkt op het eerste gezicht een originele oude stad, maar niets is minder waar. Het centrum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Na de oorlog heeft men het centrum aan de hand van foto’s herbouwd, zodat zij haar 17de- en 18de-eeuwse uiterlijk weer kreeg. Dit leverde de stad in 1980 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op.
Het vroegere oude centrum – de Stare Miasto (Oude Stad) – is een van de populairste toeristische trekpleisters van Polen. Hier vind je veel bezienswaardigheden, zoals het Slotplein, de Johanneskathedraal, het Koninklijk Paleis en restanten van de verdedigingswerken van de stad.
Warschau bezoeken
Vanaf Amsterdam en Eindhoven gaan er dagelijks verschillende vluchten naar een van de luchthavens van Warschau. Ook is het in 13 uur mogelijk om via Berlijn met de trein naar de Poolse hoofdstad te reizen.
Het hele jaar door vinden er diverse culturele activiteiten plaats, die een bezoek aan de stad net wat extra’s geven. Denk bijvoorbeeld aan (gratis) Chopinconcerten, zomerfestivals en culinaire evenementen. Kijk hier voor de actuele activiteitenagenda.
Ga ook genieten in Łódź
Łódź ligt op 135 km ten zuidwesten van Warschau. Met de trein ben je er vanuit Warschau op 2 uur. Vanuit Charleroi kan je ook heen met een rechtstreekse vlucht.
Het beloofde land, een stad van wevers, dialoog tussen vier culturen - dit zijn termen die al lang met Łódź in verband worden gebracht. Maar het moderne Łódź is meer dan een stad met een industriële geschiedenis - het is een artistieke en zakelijke smeltkroes die overloopt van attracties. De vroegere textielfabricage maakte plaats voor recreatieve en residentiële complexen. De moderne kantoorgebouwen ertussenin sluiten esthetisch aan bij de stedelijke architectuur.
Zeker een bezoekje waard, veel mensen combineren een bezoek aan Warschau dan ook met een dagje Łódź.
Gdansk: de glorie van de Hanze
Aan de Oostzeekust ligt Gdansk, dat vroeger de naam Danzig droeg. Tijdens de hoogtijdagen van de Hanze, was dit een van de rijkste en belangrijkste steden van dit handelsverbond, en dat zie je vandaag de dag nog volop terug.
De historische binnenstad bestaat oorspronkelijk uit drie verschillende stadsdelen: de Hoofdstad (Glowne Miasto), de Oude Stad (Stare Miasto) en de Oude Buitenwijk (Stare Przedmiescie). De lijst met bezienswaardigheden is dan ook oneindig, maar tot de aanraders behoren in ieder geval de oude haven en de zogenaamde ‘Koninklijke Route’, een processieroute door de stad die veel vorsten tijdens een bezoek aan de stad aflegden. Op en vlak langs de ‘Koninklijke Route’ zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
Gdansk bezoeken
Ook Gdansk is vanuit Nederland goed te bereiken: vanaf Eindhoven en Schiphol gaan rechtstreekse vluchten naar Gdansk. Gedurende het jaar kun je er diverse culturele activiteiten bijwonen, zoals de Baltic Sail, het Shakespeare Festival en Sint Dominicus Markt – een totaalfestival uit de 13de eeuw waarin alle kunst- en entertainmentvormen zijn opgenomen.
Poznan: bakermat van de Poolse staat
Door de eeuwen heen heeft Polen verschillende hoofdsteden gehad. De eerste was Poznan, een stad op een eiland in de rivier de Warta. Lang heeft de periode als Poolse hoofdstad niet geduurd, na nog geen eeuw ging die rol over naar Krakow. Wel bleef Poznan zich ontwikkelen, met een mooi historisch centrum tot gevolg. Van de vele mooie gebouwen in de oude stad, is het Raadhuis van Poznan het meest opvallend. Bijzonder is vooral de klok van het gebouw: om 12 uur gaan de deur open en springen er twee metalen geiten tegen elkaar aan. Volgens de overlevering vochten twee geiten op de dag van de opening van het Raadhuis hier met elkaar en op deze manier zijn de dieren vereeuwigd.
Verder bezienswaardigheden:
- De Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek
- Het Groot Theater
- Het Muziekinstrumentenmuseum
- Vesting Poznan, de langste vestinggordel van Europa.
- Stary Browar, een bijzonder zaken-, cultuur- en winkelcentrum in een oude bierbrouwerij.
Poznan bezoeken
Vanaf vliegveld Amsterdam Schiphol kunt u direct naar Poznan vliegen. Ook Eindhoven is rechtstreeks verbonden met de luchthaven van Poznan.
Wroclaw: bruggenstad
Wroclaw – de vierde stad van Polen – ligt op een kruispunt van vroegere staten en culturen en dit heeft de stad een uniek multicultureel tintje gegeven: met name invloeden van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zijn terug te zien in de architectuur van de stad.
De stad is vooral bekend door de ligging aan de Oder: niet alleen strekt de stad zich uit over beide oevers, maar ook op twaalf eilanden in de rivier. Bovendien zijn er in de stad ruim 130 bruggen te vinden.
Wroclaw bezoeken
Vanaf vliegveld Amsterdam Schiphol kunt u direct naar Wroclaw vliegen. Ook Eindhoven is rechtstreeks verbonden met de luchthaven van Wroclaw.
Toruń, een juweel uit de Middeleeuwen
Het oudste, dertiende-eeuwse gedeelte van de stad was vroeger een klooster. Nog steeds is deze wijk het hartje van de stad en het is niet verwonderlijk dat het ook als Middeleeuwse stadswijk is opgenomen op de lijst van UNESCO erfgoed.
Torun ligt centraal in Polen, in de regio Kujawsko-Pomorskie, aan de rivier Wisla, tussen Gdansk en Warschau. De dichtstbijzijnde regionale luchthaven is die van Bydgoszcz op 50 km, Warschau ligt op iets meer dan 200 km, vanaf Amsterdam is het 1050 km. Je reist dus makkelijk naar Torun met de trein vanuit Warschau.
Peperkoek
Bezoek zeker even het markante Peperkoekmuseum - Żywe Muzeum Piernika . Dit museum kreeg in 2017 het Gouden Certificaat van de Poolse Organisatie voor Toerisme voor Beste Toeristisch Product van het jaar. De Piernik is een klein, vaak hartvormig koekje met een peperkoek-achtige smaak. Vaak wordt het koekje ook overgoten met een laagje chocolade of met een laagje glazuur en dan mooi versied. Het museum houdt het niet bij uitleg alleen, bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met de deegrol in een peperkoekworkshop. Dat maakt een bezoek aan dit museum tot een magische dag.
Copernicusjaar in Polen
Mikołaj Kopernik was een wiskundige en astronoom die een heliocentrisch model van het universum opstelde waarbij de zon, in plaats van de aarde, in het centrum van de toen bekende planeten en vaste sterren werd geplaatst. Kopernik werd in 1473 geboren in Torun. In 1543 stierf hij in Frombork. Het jaar 2023 is dus 550 jaar na zijn geboorte en 480 jaar na zijn dood, reden genoeg om hem een jaar lang te vieren!
Torun ligt strategisch in een bocht van de machtige rivier Wisla. Daar, in een eenvoudig huisje in de Straat van de Heilige Anna werd Mikolaj gebloren. Nu is de straat naar hem vernoemd, de Ulica Kopernika. Je kunt het huis bezoeken. De vader van Copernicus overleed toen hij 10 jaar was. Naast zijn geboortehuis is er in Torun ook een standbeeld van Copernicus.
Szczecin, de stad van de scheepvaart
Szczecin is een meer dan 750 jaar oude stad aan de Oder met de kop van een griffioen als wapen. Enkele parels van de hoofdstad van de regio West-Pommeren zijn:
- het middeleeuwse kasteel van de Hertogen van Pommeren, met zijn buitengewone zalen
- het indrukwekkende gebouw van de Philharmonie, dat op een kristal lijkt
- en de "Waly Chrobrego" boulevards, met een terras van 500 meter
Szczecin is bekend om zijn scheepvaarttraditie. Zelfs de beroemde peperkoeken van Szczecin die al meer dan 100 jaar met liefde en smaak worden gebakken, hebben een vorm van nautische symbolen. Dwars door de stad loopt de Oder rivier. Szczecin staat verder bekend voor zijn beroemde afstammelingen: o.a. Catherina de Grote.