Overwinteren in het buitenland klinkt idyllisch en dat is het ook vaak. Maar het vergt ook het nodige geregel. We zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.
De meeste mensen laten hun maandelijks terugkerende betalingen via een automatische incasso lopen. Als u voor langere tijd naar het buitenland gaat, is het wel zo makkelijk dat voor al uw periodieke betalingen te regelen. Uw overige bankzaken kunt u ook in het buitenland eenvoudig online regelen. Let er dan wel steeds op dat u veilig bankiert. Op de website van de Consumentenbond vindt u hier veel informatie over. Vergeet overigens niet uw random reader mee te nemen, anders kunt u geen overboekingen doen.
[ITEMADVERTORIAL]
Post en krant
Voor wat betreft uw post is het verstandig om iemand - buren, familie, vrienden - te vragen om uw brievenbus dan wel deurmat te legen. Spreek daarbij af dat zij mogelijk urgente post naar u doorsturen. U kunt ook al uw post laten doorsturen; dit regelt u via de Doorzendservice van PostNL. Vergeet ook uw eventuele krantenabonnement niet: de meeste kranten bieden de mogelijkheid het abonnement tijdelijk stop te zetten.
Huisdieren: paspoort
Honden en katten die binnen de EU worden vervoerd, hebben een EU-paspoort nodig. Zo’n paspoort is verkrijgbaar bij de dierenarts. Het paspoort moet informatie bevatten over identiteit van het dier, de gegeven vaccinaties en eventuele andere behandelingen. Honden, katten en fretten moeten worden ingeënt tegen hondsdolheid. Het dier moet een onderhuidse chip hebben zodat hij kan worden geïdentificeerd.
Regels voor het meenemen van dieren naar landen buiten de EU verschillen per land. U moet er bovendien rekening mee houden dat de eisen bij vervoer terug, dus van buiten de EU naar Nederland, weer anders kunnen zijn. Meer informatie is verkrijgbaar bij de dierenarts of de ambassade van het desbetreffende land.
Uw huis: verhuren
U kunt uw leegstaande huis in Nederland natuurlijk verhuren terwijl u van de zon geniet. Als het een huurwoning is, is er sprake van onderhuur en dat moet altijd in overleg met de verhuurder geregeld worden. In de meeste gevallen is enkele maanden onderhuur geen probleem.
Als u over een eigen woning beschikt, is de tijdelijke verhuur in principe geen probleem. Maar mocht u langer wegblijven, dan is het verstandig om de eventuele hypotheekvoorwaarden er nog even op na te slaan. Van sommige hypotheekverstrekkers mag u een eigen huis namelijk niet langdurig verhuren.
Tijdelijk huurcontract
Als u uw woning gaat verhuren, sluit dan altijd een tijdelijk huurcontract af, ook als u aan familie of vrienden verhuurt. Regelt u dat niet, dan kan een kwaadwillende tijdelijke huurder een beroep op huurbescherming doen, waardoor u niet zomaar uw huis in kunt op het moment dat u dat wilt. Voor de verhuur van uw eigen woning zijn er tal van bemiddelaars die de belangrijkste zaken regelen. Dat scheelt een hoop gedoe, maar daarvoor rekenen ze natuurlijk wel een vergoeding.
Beveilig uw woning
Laat u uw woning onbewoond achter, dan gaat dat vroeg of laat opvallen. Investeer daarom in verlichting die u op afstand online kunt regelen. Er zijn inmiddels ook al systemen die reageren op het buitenlicht: zodra het begint te schemeren, gaan automatisch de lampen aan. Daarnaast is het verstandig om een onafhankelijk adviseur naar de inbraakveiligheid van uw woning te laten kijken. Op de website van Politie Keurmerk Veilig Wonen vindt u hier veel informatie over. Onafhankelijke experts die keuren volgens dit keurmerk vindt u op de website van het CCV.
Doorlopende reisverzekering: doen of niet doen?
Een doorlopende reisverzekering is zeer aan te raden voor wie langer dan twee à drie weken buiten Nederland op vakantie gaat. Het is wel een polis die makkelijk te veel dekking biedt. Kijk daarom eerst naar uw bestaande ziektekosten- en autoverzekering voor u besluit welke onderdelen u via de reisverzekering wilt verzekeren.
Ziektekosten in het buitenland
Spoedeisende medische zorg binnen de Europese Unie wordt altijd 100 procent vergoed door de basisziektekostenverzekering. Overige zorg wordt binnen de basisverzekering vergoed tot het daarvoor in Nederland geldende tarief. Voor ruimere dekkingen in en buiten Europa bieden de meeste verzekeraars aanvullende modules. Een uitgebreide dekking is zeker nodig in landen waar de gezondheidszorg duur is of overwegend in private handen, zoals de Verenigde Staten.
Buitengewone kosten
Een belangrijke rubriek van de reisverzekering zijn de buitengewone of onvoorziene kosten. Dit zijn bijvoorbeeld de extra verblijfskosten als uw reisgenoot in het ziekenhuis zou belanden. Dit is een standaardonderdeel van de verzekering, maar de uitkering kan sterk verschillen.
Stel uw reisverzekering zelf samen
Doorlopende reisverzekeringen verschillen enorm in prijs en het loont de moeite om u daar goed in te verdiepen. Steeds meer verzekeringen zijn zelf samen te stellen en ook dat kan geld schelen. Activiteiten als wintersport of duiken zorgen voor een hoge premie. Als u zulke activiteiten niet op uw vakantielijstje staan, is het slim ze buiten uw verzekering te houden.
Bagage verzekeren?
Hoe nuttig een bagageverzekering is, hangt af van de waarde van de spullen die u meeneemt. Doorgaans is de uitkering bij verlies of diefstal teleurstellend, zeker als het spullen betreft die ouder dan twee jaar zijn.
Doorlopend: minder lang dan uw denkt
‘Doorlopend’ is een wat misleidende term. Van veel verzekeraars mag u maximaal zestig dagen onafgebroken op reis zijn. Wie langer dan drie maanden weg wil, heeft minder keus of betaalt aanmerkelijk meer premie.
Niet alleen reisverzekeringen kennen beperkingen voor een verblijf in het buitenland. Loop daarom uw hele verzekeringspakket na op uitsluitingen. Sommige beperkingen zijn op te heffen met een aanvullende premie. In andere gevallen zult u naar een nieuwe verzekeraar moeten uitwijken. Een mooi moment om uit te zoeken of u al die verzekeringen echt nodig hebt en of u het pakket niet ergens anders goedkoper kunt onderbrengen.
Uitkeringen: kwartaalgrens
Wie een WW-, WAO-, WIA-, ZW- of ANW-uitkering krijgt, mag in principe niet langer dan drie maanden in het buitenland verblijven. AOW’ers worden ontzien, maar de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) komt wel in gevaar als u langer dan drie maanden wegblijft. De Sociale Verzekeringsbank kan voorrekenen wat de eventuele gevolgen zijn.
De auto: schorsen
Als u uw personenauto ten minste drie maanden niet gebruikt, kunt u online een schorsing van het kentekenbewijs aanvragen. Tijdens de schorsingsperiode bent u geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd. U moet de auto dan wel ergens stallen, want u mag niet op de openbare weg komen met uw personenauto. Als u hiervoor kiest, denk er dan ook aan de autoverzekering op te zeggen.