Sneeuwzeker Zwitserland
Met uitzicht op de beroemdste bergen van Zwitserland stelt Interlaken in de winter niet snel teleur. Gelegen tussen twee helderblauwe meren, met skipistes om de hoek en een handvol heerlijke Zwitserse tradities om op terug te vallen.
Overdag is het op de Niederhorn al rustig. Maar aan het eind van de middag, als de kabelbaan de laatste gondels omhoog heeft getrokken en de skiërs weer beneden in het dal zijn, slaat de stilte pas echt toe. Dan is alleen de wind te horen, die zachtjes door de boomtoppen ruist, en het geknisper en gekraak van mijn eigen voetstappen. Op bijna tweeduizend meter hoogte staat de wereld even stil. Een zee van wolken drijft een stuk lager het dal in.
Aan de overkant liggen drie bergtoppen die elke Zwitser uit z’n hoofd kent: Eiger, Mönch, Jungfrau. Ze lichten oranje en paars op, dankzij de zon die in rap tempo achter de horizon verdwijnt. Verscholen in
de kraag van mijn winterjas loop ik terug naar de berghut voor een warme maaltijd en een lange, donkere nacht.
De Niederhorn is een populair skigebied bij Interlaken. Met de bus, een treintje en de kabelbaan ben je er zo vanuit de stad. Die stad, gelegen tussen het Meer van Thun en het Meer van Brienz, bezit alles wat Zwitserland in de winter te bieden heeft. Statige gebouwen, een ijsbaan in het centrum waar je kunt Eisstockschiessen (de traditionele Alpenvariant van curling) en een keur aan culinaire hoogtepunten.
Dat laatste is te ontdekken tijdens een heuse Food & Culture Tour. Onderdelen van de toer: een kaasproeverij bij kaaswinkel Chäs Fritz en een kijkje bij een van de stadsboerderijen waar de koeien op stal staan. Wie van chocola houdt, kan een workshop volgen bij de Funky Chocolate Factory en zelf chocolade maken. Gaat je voorkeur uit naar ambachtelijk gemaakte chocolade, dan is er ruim aanbod elders in
de stad. Net buiten Interlaken, in het dorpje Habkern, is nog zo’n Zwitserse traditie te bewonderen. Daar worden alpenhoorns gemaakt. Lange, houten blaasinstrumenten waar diepe tonen uit klinken.
Tandpastablauw water
Maar de voornaamste reden voor een bezoek aan de stad blijft de omliggende natuur. Niet alleen boven op de omliggende bergen regeert de rust, ook op het water is het stil. In Bönigen, een gemeente vastgeplakt aan Interlaken, is het mogelijk om per kajak over het Meer van Brienz te peddelen. Dat het winter is, hoeft daarbij geen belemmering te zijn. “Als je maar de juiste voorbereidingen treft”, legt instructeur Gavin van de Hightide Kayak School uit.
Hij laat een dry suit zien, een soort astronautenpak dat bescherming biedt tegen kou en water, geeft vervolgens duidelijke kajakinstructies en gaat dan voor naar het meer. Niet veel later peddelen we door tandpastablauw water. De Brienzersee lijkt wel een Noors fjord, met wolkenflarden die over de berghellingen scheren en zonnestralen die tussen de wolken door uiteenspatten op het water.
We zetten koers naar Ringgenberg, naar het gelijknamige kasteel, meren aan op een strandje en klimmen omhoog naar de top van de kasteeltoren. Daar zien we het water dat we net hebben overgestoken en de stad die op de achtergrond aan de oever in de winterzon blinkt. En weer, net als op de top van de Niederhorn, staat de wereld heel even stil.
Interlaken praktisch
- SWISS (www.swiss.com) vliegt dagelijks vier keer per dag van Amsterdam naar Zürich. Retourprijs vanaf €107. Vanaf Zürich reis je makkelijk per trein naar Interlaken. Op www.myswitzerland.com/treinreizen staat alle informatie over het openbaar vervoer in Zwitserland.
- Met de eigen auto? Interlaken ligt op ongeveer 850 kilometer van Utrecht. Reistijd: tussen de acht en negen uur. Op autosnelwegen in Zwitserland geldt een vignetplicht.
- In Zwitserland betaal je met de Zwitserse frank. 1 CHF = €0,87.
- Meer informatie over Interlaken, ook over het aanbod van excursies: www.interlaken.ch. Op www.madeinbern.com is meer informatie te vinden over de vakantieregio Bern-Berner Oberland.
- Plus Magazine