12 euro toeslag voor toegang tot Groot-Brittannië

Vanaf 2 april 2025 heeft u een apart reisdocument nodig, de eTA (Electric Travel Authorization), om zonder problemen het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Hoe werkt dat eigenlijk?
Iedere EU-inwoner die naar het Verenigd Koninkrijk reist, heeft vanaf 2 april een eTA
Hoe werkt de eTA?
U moet een eTA voor de reis naar het VK aanvragen via een website of app. U krijgt binnen drie dagen de uitslag. U moet onder meer uw paspoort en uzelf fotograferen, de chip in uw paspoort scannen en een aantal persoonlijke vragen beantwoorden. Zo wil men weten wat voor werk u doet, of u al met pensioen bent, en of u bijvoorbeeld ooit bent verdacht van oorlogsmisdaden. Betalen kan niet met iDeal, wel met onder meer credit cards en Apple Pay. De uitslag wordt digitaal gekoppeld aan uw paspoort.
U heeft ook een eTA nodig als je overstapt op een Brits vliegveld en daarbij door de paspoortcontrole moet. Ook baby’s hebben een eTA nodig. En als u een nieuw paspoort aanvraagt, moet u ook een nieuwe eTA aanvragen, ook al is de termijn van twee jaar niet verlopen.

De kosten van de eTA
Een aanvraag van een eTA kost op dit moment nog 10 pond, omgerekend ruim 12 euro. De Britten willen dat bedrag op termijn laten stijgen naar 16 pond (19 euro). De Britse staat verdient goed aan het nieuwe systeem; alleen de 1,1 miljoen Nederlandse reizigers per jaar brengen al 13 miljoen in het laatje.
Gaat dit mij extra tijd kosten?
Nee, verder blijft alles bij het oude. Bij treinmaatschappij Eurostar zullen Britse grenswachten de controle al in Nederland doen. Het treinbedrijf verwacht geen extra wachttijd. Ook Stena Line, dat vanuit Hoek van Holland naar Engeland vaart, benadrukt dat de wachttijd niet oploopt.
Luchtvaartmaatschappijen KLM en Easyjet, die beiden jaarlijks miljoenen reizigers vervoeren naar het VK, zeggen dat het belangrijk is om de eTA op tijd aan te vragen. KLM controleert de reizigers voor vertrek op Schiphol bij de gate. Volgens KLM heeft de eTA op hen weinig invloed, omdat het één van vele landen is waarvan de inreisvereisten gecontroleerd moeten worden. Het is dagelijkse kost voor het personeel. Reiskoepel ANVR weet dat touroperators, en zeker specialisten, het eveneens druk hebben met de eTA. Niet zelden helpen ze hun klanten bij de aanvraag.
Pas op voor oplichters
Oplichters hebben inmiddels nepsites en bemiddelingsplatforms opgericht. Die vragen voor u de eTA aan, maar voor veel hogere kosten. Bovendien mag u zich afvragen of u al je privacygegevens wil geven aan derden. Kijk dus goed uit dat u de juiste site of app gebruikt. Vraag gewoon zelf de eTA aan zonder tussenpersoon.