Dwaal rond in de prachtige sfeervolle traboules van Lyon, ontdek de hoofdstad van de gastronomie. En wie Avignon bezoekt reist ineens eeuwen terug in de tijd. Ga mee op avontuur!
Pauselijke stad: Avignon
Avignon. Deze levendige, eeuwenoude stad heeft een rijke geschiedenis en is een Mekka voor kunst- en cultuurliefhebbers. Overal vindt u indrukwekkende gebouwen en prachtige pleinen. Binnen de stadsmuren komt u terecht in een web aan steegjes, waar u dagenlang kunt ronddwalen zonder u een moment te vervelen.
U kunt Avignon makkelijk bereiken met de auto. Als u er liever nog sneller bent en geen zin hebt om de Franse wegen te trotseren, is de trein de meer comfortabele optie.
De beroemde stadsmuren
De stadsmuren van Avignon zijn bijna 5 kilometer lang en dateren uit de 14de eeuw. Ze zijn erg goed bewaard gebleven. U vindt er schietgaten, torens en poorten. Deze muur kende twee voorgangers: eentje uit de Romeinse tijd en een uit de 13e eeuw. Op de hoek van de Rue St. Charles zijn van die laatste nog resten te zien. De huidige muren werden gebouwd in opdracht van paus Innocentius VI. De mooiste en best geconserveerde poort is de Porte de La République.
Rue des Teinturiers
De Rue des Teinturiers is een pittoresk straatje, geplaveid met stenen uit de Durance-rivier. Uw wandeling begint bij de stadsmuren en volgt het Sorgue-kanaal tot aan het kruispunt met de Rue des Lices. In de zomer zorgt het kanaal en de schaduw hier voor aangename verkoeling. Deze straat is bezaaid met cafés en restaurantjes.
[ITEMADVERTORIAL]
Place de l’Horloge
Het Place de l’Horloge is een groot, autovrij plein in het hartje van Avignon. Het plein wordt omringd door plataan-bomen. Hier vindt u veel gezellige terrasjes. Het levendige plein wordt opgefleurd door straatmuzikanten, jongleurs en portretschilders. Het 18de-eeuwse Hôtel de Ville (stadhuis) bevindt zich ook op dit plein evenals de Eglise St. Agricole, na de kathedraal de oudste kerk van Avignon.
Les Halles
Na een dag dwalen over pleinen, de straatjes en de de stadsmuren is er niets zo lekker als een picknick met vers brood, ham, salami, kaas en tomaten. U vindt alle ingredienten ongetwijfeld in Les Halles, de gezellige markthal van Avignon. Meer dan 40 kraampjes om wat lekkers bij te kopen.
Musée Angladon
In dit prestigieuze museum wordt de kunstcollectie van verzamelaar Jacques Doucet, een rijke eigenaar van een modehuis in Parijs, tentoongesteld. U vindt hier waardevolle kunstwerken van Daumier, Degas, Cézanne, Manet, Van Gogh, Picasso, Sisley en Modigliani. Op de eerste verdieping bevinden zich prachtige 17de- en 18de-eeuwse salons en een Chinese salon met schilderijen, meubels en kunstvoorwerpen.
Hoofdstad der Galliërs: Lyon
Ooit was Lyon de hoofdstad van het Romeinse Gallië, en dat is nog steeds duidelijk zichtbaar. Het Romeinse theater in de stad is het grootste van Frankrijk. U waant zich er terug in de tijd van Julius Caesar.
Het oude stadscentrum stamt voor het grootste deel uit de 15e en 16e eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gebouwen in renaissancestijl waren aan het begin van de jaren 60 in zeer slechte staat, maar sindsdien is er veel gerestaureerd. Het is een voetgangersgebied vol met talloze winkeltjes, restaurants, terrassen en sfeervolle pleintjes. Maak een wandeling door deze historische stad!
De Traboules
Kenmerkend voor Lyon zijn de zogeheten traboules: nauwe overdekte steegjes die vooral werden bevolkt door zijdewerkers om hun waren van hun werkplaatsen op Presqu'île naar de wijk Croix-Rousse te brengen. De meeste van deze 300 steegjes lopen dwars door woonhuizen en binnenplaatsen. De meeste zijn gesloten voor het publiek, maar de gemeente Lyon heeft enkele tientallen gerestaureerd en opengesteld. De traboules werden tijdens de Tweede Wereldoorlog dankbaar gebruikt door het verzet.
Cathédrale de Saint-Jean
Voordat de Basilique de Fourvière gebouwd werd was de Cathédrale de Saint-Jean de voornaamste kerk van Lyon. De bouw ving aan in 1180 maar hij was pas echt af in 1480. U merkt hierdoor duidelijk de overgang van een middeleeuwse naar een meer gotische bouwstijl. Binnen staat een 16de eeuwse astronomische klok. De majesteitelijke ramen zijn van glas-in-lood.
Lyon culinair
Wie houdt van lekker eten is in Lyon aan het juiste adres. De stad staat al eeuwenlang bekend als ‘de hoofdstad van de gastronomie’. Proef op een gezellig terras een heerlijke streekspecialiteit met één van de uitmuntende wijnen uit de streek en uw vakantie kan al niet meer stuk. In totaal telt Lyon achthonderd restaurants, waarvan er veertien één of meerdere sterren hebben.
Cervelle de Canut is een witte kaas met knoflook en kruiden. Soms krijgt u de kaas voorgeschoteld als hoofdgerecht, maar u kunt hem ook als beleg bij je brood eten.
Dan is er de quenelle, bestaande uit gehakt of pastei, gemaakt met wit vlees of vis, meestal snoek, en lichtjes gekruid. Dit gerecht stamt uit de tijd van de Romeinen. Quenelle wordt geserveerd met verschillende sauzen. ‘Grattons’ is paté, oorspronkelijk gemaakt van de restjes van varkensvlees, maar de laatste jaren ook van eendenvlees. Sabodet is een grote worst, die in wijn gekookt wordt.
Ook de Lyonese patisserie is een belevenis. De ‘bugnes’ zijn de beignets van Lyon: een gefrituurd, rijkelijk besuikerd gebakje. Ander lekkers: ‘cocons’ (marsepeinen snoepjes), ‘tarte aux pralines’ (taarten met amandeldeeg) en coussins de Lyon (snoepjes met chocolade en marsepein).
Een mooie stadswandeling maken?
Bekijk dan hier verschillende gratis stadswandelingen voor o.a. Lyon en Avignon.