De ‘echte’ winter laat dit jaar lang op zich wachten, maar vaak is zo’n zachte periode stilte voor de storm. Er volgt ongetwijfeld nog een periode met vorst, en dan is het prettig om daar op voorbereid te zijn.
Parka: een geliefde winterjas in Nederland
De naam ‘parka’ komt uit de taal van de Ungangan. Deze groep leeft op de Aleoeten, een eilandengroep die voor het grootste deel tot Alaska behoord. Zij leenden het woord uit het Russisch. In Rusland betekent ‘parka’ namelijk ‘gemaakt van pels’. Van oorsprong werd deze jas daar van gemaakt. In Nederland werd de jas bekend nadat de uitvoering van nylon op de markt kwam.
Nooit helemaal weg geweest
De parka is al sinds de jaren ‘60 geliefd. Deze jas is nooit helemaal weggeweest, maar na de eeuwwisseling werd de parka weer vaker gedragen. Het is een erg geliefde winterjas in Nederland, omdat het wel tegen een stootje kan. Wind, regen, sneeuw, het is geen enkel probleem voor de parka. Naast warm en weerbestendig, is de parka ook erg stijlvol.
Nepbont
In 1929 werd nepbont, of faux fur, geïntroduceerd. Sinds de jaren ‘50 is het commercieel verkrijgbaar. Vandaag de dag wordt het dankbaar gepromoot door organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren. Het is namelijk een prima vervanger voor bont. Daarom is het vandaag de dag een veel gedragen winterjas. Het is perfect voor de stijlvolle dame en heer. Een zogenaamde ‘faux fur’-winterjas is namelijk wollig en zacht. Als de temperatuur onder nul duikt, houdt deze jas de drager ervan goed warm. Dit jaar zien we deze jas vooral terug in de kleuren wolwit, zwart en grijs. Vaak zien we ook nog luipaardprints op deze jas.
De trenchcoat komt altijd terug
Een jas die de hele outfit bedekt, zonder de kleding eronder opkrult. In eerste instantie werd de trenchcoat vooral gebruikt als praktische, lange regenjas, maar tegenwoordig is het veel meer dan dat. De trenchcoat is na de parka zelfs de meest favoriete winterjas van Nederlanders. Ieder jaar hangt de jas weer in een groot aantal winkels. Vanwege de eenvoud is een trenchcoat goed te combineren, bijvoorbeeld met een bijpassende sjaal.
Iets meer gedurfd: het bomberjack
In de vorige eeuw droegen piloten van de Amerikaanse luchtmacht een zogenaamd bomberjack. Broodnodig, want vliegtuigen waren toen nog open en dus was het steenkoud. Een jas die de piloot warm hield, was een absolute noodzaak. Tegenwoordig lijkt het bomberjack vooral qua vorm nog op de traditionele pilotenjas. Het staat bekend om de variatie aan kleuren waarin het geproduceerd kan worden. Want wie een dagje ouder is, hoeft echt geen oubollige kleding te dragen. Het bomberjack biedt bovendien voldoende warmte, dankzij de donzen of synthetische vulling. Bekende merken zijn Anerkjendt, O’Neill en Adidas.