Afvallen met het 17-dagendieet

Gewicht verliezen in vier fases

Getty Images

6 kilo eraf in 17 dagen, terwijl je lekker eet en ook een wijntje mag. Dat is wat het 17-dagendieet van dr. Mike Moreno belooft. In de Verenigde Staten is dit dieet een grote hit en ook in Nederland wint de methode terrein. Hoe werkt het 17-dagendieet precies? En kleven er ook nadelen aan deze manier van afvallen?

Huisarts Michael Moreno, alias 'Dr. Mike', is vooral bekend van zijn optredens in tv-programma’s als Dr. Phil. Hij is bovendien initiatiefnemer van 'Walk with your doc', waarin hij twee dagen per week gaat wandelen met zijn patiënten. Zijn dieetmethode is in Amerika een grote hit. Voor de aanpassing voor de Nederlandse markt zorgde Anna van Wittenberghe, die al eerder Het South Beach-dieet en Skinny Bitch een vetarm Hollands sausje gaf.

Koolhydraatarm

Net als veel andere populaire diëten, denk aan het Dukan-dieet of het dieet van Dr. Frank, is ook het 17-dagendieet gestoeld op koolhydraatarme voeding. Dr. Mike heeft echter in tegenstelling tot andere koolhydraatarme dieetprogramma's ook perioden ingelast waarbij koolhydraten in beperkte mate zijn toegestaan.

Vier cycli

Wie denkt er met exact 17 dagen te zijn heeft het helaas mis: het 17-dagendieet is opgebouwd uit vier cycli van zeventien dagen. Je begint iedere dag met het drinken van 250 ml warm water met het sap van een halve citroen. Bij het 17-dagendieet worden geen voedingsmiddelen uitgesloten. Wel heeft elke periode zijn eigen regels.

Cyclus 1: versnellen (dag 1 tot en met 17)
In de eerste fase stop je met het nuttigen van koolhydraten (dus geen wit brood, rijst, pasta’s en koekjes) en ga je vet verbranden. In deze periode is een gewichtsverlies van wel 7 kilo mogelijk. Het geheim zit 'm in de beperkte hoeveelheid koolhydraten in combinatie met weinig calorieën. De nadruk ligt op het eten van eiwitten uit vlees, vis en eieren. Je mag ook flink wat groente eten. Naast het dagelijkse glas water met citroen drink je vooral veel groene thee.

Met alleen het aanpassen van je voeding ben je er niet. Er wordt aanbevolen minimaal 17 minuten per dag intensief te bewegen. Denk aan een stevige wandeling, of een actieve work-out in de sportschool of op de hometrainer.

Heb je na 17 dagen je streefgewicht bereikt, dan mag je volgens het boek cyclus 2 en 3 overslaan en gelijk naar cyclus 4 gaan. Echter: juist in cyclus 3 worden tips gegeven over een gezond voedingspatroon; en dat is precies de info die je nodig hebt om niet te vervallen in je oude gewoontes. Het is dus geen aanrader dat gedeelte over te slaan.

Cyclus 2: verbeteren (dag 18 tot en met 34)
In de tweede cyclus wissel je 'versneldagen' (uit cyclus 1) af met 'verbeterdagen'. Tijdens de verbeterdagen mag je een aantal voedingsmiddelen eten die eerst verboden waren, zoals meerdere vleessoorten. Ook granen, peulvruchten en aardappelen zijn beperkt toegestaan. Ook in deze fase wordt dagelijks 17 minuten bewegen aanbevolen.

Cyclus 3: veranderen (dag 35 tot en met 52)
De nadruk blijft liggen op eiwitten en groenten. Toch worden er in deze cyclus ook weer extra voedingsmiddelen toegestaan. Zo mag je pasta en één alcoholische versnapering per dag. De bedoeling van de derde cyclus is het aanleren van een gezond voedingspatroon. Ook bewegen blijft belangrijk. 

Cyclus 4: volharden (dag 53 tot en met 69)
Deze laatste cyclus duurt eigenlijk langer dan 17 dagen. Het is namelijk de bedoeling dat je dit de rest van je leven vol blijft houden, zodat je niet weer aankomt. Tijdens de volhardingscyclus mag je in het weekend weer alles eten wat je lekker vindt. Door de week kies je voor voedingsmiddelen uit de eerste drie cycli.

Positief aan het 17-dagendieet

• Veel variatie in de voeding.
• Voldoende fruitinname.
• Voldoende vochtinname (let op:  koffie en thee tellen volgens Dr. Mike niet).
• Er wordt aanbevolen om te bewegen.
• Er staan veel praktische tips in het boek, bijvoorbeeld over uit eten gaan, hoe je omgaat met PMS of lastige huisgenoten en hoe je omgaat met wisselende werktijden en voedselallergieën. 
• De recepten in het boek zijn makkelijk te maken en er worden ook fitnessschema’s aangeboden.

Negatief aan het 17-dagendieet

• Minder koolhydraten eten zorgt er volgens het boek voor dat de vetopslag van het lichaam wordt aangesproken. De vetreserves van je lichaam worden echter alleen kleiner wanneer je meer energie verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Het maakt dan niet uit of deze energie uit koolhydraten of vetten komt.
• Niet alle adviezen in het boek zijn wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt bijvoorbeeld aanbevolen na 2 uur 's middags geen koolhydraten meer te eten. Het is niet bewezen dat het tijdstip van eten invloed heeft op het gewicht.
• De lijstjes met 'ideale gewichtsmarges' zijn erg streng. Als je het omrekent komt iemand met een normaal postuur op een Body Mass Index (BMI) van 21, terwijl een BMI tot 25 nog gezond is.
• Het voorbeelddagmenu voor de eerste 17 dagen bevat gemiddeld minder dan 1000 kilocalorieën (kcal), terwijl 2000 kcal wordt aanbevolen voor vrouwen.
• Er zit veel cholesterol en erg weinig vezels in de voeding. Ook zitten er te weinig vitaminen en mineralen in, met name ijzer, zink, vitamine A en vitamine B1.
• Het voorbeeldmenu van de vierde cyclus bevat gemiddeld iets meer dan 1000 kcal. Ook hier zitten er te weinig vitaminen en mineralen in de voeding. Het lijkt dus niet verstandig de vierde cyclus voor een langere periode vol te houden.
• Het 17-dagendieet is niet geschikt voor diabetici.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond