Driemaal daags een maaltijd
Wie overgewicht heeft, kan beter driemaal per dag eten. Ontbijt, lunch, avondeten, en verder niets. Nee, ook geen koekje bij de koffie of olijven bij de borrel. En ook geen sinaasappel of trosje druiven voor de zoete trek.
Om te begrijpen waarom het belangrijk is om een strak eetschema aan te houden, eerst een stukje biologie. Steeds als we iets eten, stijgt onze bloedsuikerspiegel. Met de ene voedselsoort meer dan de andere. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische waarde, zoals suiker, snoep, witbrood en frisdrank, zorgen voor een sterke stijging. Producten met een lage glycemische waarde, zoals volkorenproducten en groenten, leiden tot een minder sterke stijging.
Insuline
Als de bloedsuikerspiegel stijgt, gaat onze alvleesklier aan het werk en maakt insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de suiker in het bloed (glucose) kan worden omgezet in energie voor het lichaam, zodat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Niet alleen de voedselsoort, maar ook hoe vaak we eten is van invloed op de bloedsuikerspiegel, en dus op de insulinereactie. Iedere keer dat u iets eet, hoe weinig ook, gaan de bloedsuikerspiegel en insulinewaarde de hoogte in.
Als er meer glucose aanwezig is dan er in energie omgezet kan worden, zorgt insuline ervoor dat het overschot in de vorm van glycogeen wordt opgeslagen. Dat gebeurt in de lever en de spieren; het glycogeen dient daar als reservebron van energie. De glucose die niet kan worden omgezet of opgeslagen als glycogeen, wordt ook opgeslagen... als vet in de vetcellen.
En er is nog iets belangrijks om te weten: insuline wekt de eetlust op. Iedere keer dat we iets eten, en vooral als dat producten zijn met een hoge glycemische waarde, stijgt de bloedsuiker- én de insulinespiegel snel. Het bloedsuikerniveau daalt vervolgens sterk, waardoor we na enige tijd weer honger krijgen.
Opgeslagen als vet
Als u niet alle calorieën die u gedurende de dag tot u neemt omzet in energie, worden deze steeds vaker opgeslagen als vet en langzaam maar zeker verzamelt u zo steeds meer gewicht. De oplossing: houd de opname van energie en dus de insulinespiegel in het bloed een paar uur per dag laag. Een lage insulinespiegel is ook nog eens een belangrijke voorwaarde om vetten te verbranden.
Door een strak eetschema van drie maaltijden per dag aan te houden en tussendoor vier à zes uur niets te eten en ook geen calorierijke drankjes te drinken, houdt u de insulinespiegel langdurig laag. Gedurende die uren komt er geen nieuw vet in de vetcellen bij, én geeft u uw lichaam ook de kans om het opgeslagen vet te gaan verbruiken. Dat is dus een effectieve manier om overgewicht tegen te gaan.
Mensen die willen afslanken wordt weleens aangeraden zes kleine maaltijden per dag te eten in plaats van drie grote. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet helpt om gewicht te verliezen. Drie goede, gezonde maaltijden zorgen voor meer verzadiging dan zes kleine. Daarom raden steeds meer voedingsdeskundigen weer een voedingsschema van drie maaltijden per dag aan, zonder tussendoortjes. Wie zich daaraan houdt, gaat een slanke(ere) toekomst tegemoet.
- Plus Magazine