Hoe dat komt en wat u ertegen kunt doen
In de loop der jaren worden de meeste vrouwen én mannen wat dikker. Zelfs als ze nog dezelfde eetgewoonten hebben als in hun 'slanke' jaren. Hoe dat komt, en wat u ertegen kunt doen.
Het zijn meestal vrouwen die erover klagen en die bovendien geloven dat hun gewichtstoename bij de overgangsjaren hoort. Nu komen de meeste vrouwen in de overgang inderdaad een paar kilo aan, zelfs als ze hetzelfde zijn blijven eten. Die gewichtstoename is niet alleen een gevolg van de veranderende hormoonhuishouding, ook andere verouderingsprocessen spelen mee.
Minder oestrogeen
In de overgangsjaren vermindert de oestrogeenproductie in de eierstokken tot ze nagenoeg stilvalt. De meeste vrouwen ervaren ongemakken, waaronder opvliegers en nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, een slechte nachtrust en... gewichtstoename. Dat laatste is deels het gevolg van te veel eten: wie somber gestemd is, zoekt vaker troost in zoetigheid of vette snacks. En sombere buien komen nu eenmaal vaker voor in de overgang.
Maar zelfs als u uw eetgedrag perfect onder controle hebt en vrolijk door het leven gaat, neigt u naar enkele kilo’s meer. Dat komt doordat het vrouwelijk hormoon oestrogeen een rol speelt in de snelheid waarmee we voedsel verbranden. Hoe minder oestrogeen, hoe trager ons metabolisme. In dierexperimenten is aangetoond dat het lichaamsgewicht toeneemt wanneer de oestrogeenproductie onderdrukt wordt. Bij de mens is dat niet anders. Wanneer de eierstokken chirurgisch worden verwijderd, komen vrouwen bijna altijd aan.
Deze gewichtstoename kan worden beperkt met oestrogeenpillen. Toch moet u ook weer niet te veel heil verwachten van deze hormoonsubstitutie. Vrouwen die hormonen slikken komen meestal ietsje minder aan dan vrouwen die dat niet doen, maar de hormonen zorgen niet voor een slanke lijn.
De teruglopende oestrogeenproductie heeft daarnaast nog een effect op de vetdistributie. Wat erbij komt, gaat nu vooral op en rond de buik zitten en minder op de billen en heupen. De buikomtrek neemt toe en daarmee ook het risico op het metaboolsyndroom en diabetes type 2.
Minder spieren
Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat rond de leeftijd van 50 jaar de spiermassa afneemt en de hoeveelheid vetweefsel toeneemt. Spierweefsel verbruikt meer calorieën dan vetweefsel, ook als u roerloos op de bank ligt. Met andere woorden: hoe minder spieren u heeft, hoe minder calorieën u nodig heeft en hoe minder u zou moeten eten. Als de spieren slinken en u blijft eten zoals u altijd al deed, komt u onherroepelijk aan.
Krachttraining houdt de spiermassa op peil. Trainen met gewichten of op weerstandsapparatuur is echt een must als u op gewicht wilt blijven.
Verminderd zuurstofverbruik
Hoe groter de VO2 max (de maximale hoeveelheid zuurstof die u kunt verbruiken gedurende één minuut), hoe meer calorieën u verbrandt tijdens lichamelijke inspanning. Helaas neemt de VO2 max af met de leeftijd, zelfs als u een verwoed sporter bent. Dat komt doordat de maximale hartfrequentie vermindert door verouderingsprocessen in de hartspier.
Stel dat u op 30-jarige leeftijd tijdens het sporten 8 tot 10 kilocalorieën per minuut verbrandde, dan verbrandt u met dezelfde inspanning na uw 50ste jaar misschien nog maar 6 tot 8 kilocalorieën. Om met sporten calorieën te verbranden en gewichtstoename tegen te gaan, zult u dus een tandje moeten bijzetten.
Dezelfde eetgewoonten
Van regelmatig bewegen blijft u langer strakker en slanker. Maar alleen sporten en níet aan uw eetgewoonten sleutelen, haalt weinig uit in de strijd tegen de kilo's. Dat is logisch als u bedenkt dat u vanaf uw 45ste per dag gemiddeld 200 kilocalorieën minder nodig hebt om op hetzelfde gewicht te blijven. Mindert u uw calorie-inname niet, dan wordt u steeds zwaarder.
En toch blijven sommige mensen slank tot op hoge leeftijd. Mensen die stilaan dikker worden, eten nét iets anders dan wie slank blijft. Meer chips, bijvoorbeeld. Een dagelijkse portie betekent 750 gram extra gewicht over een periode van 4 jaar. Ook aardappelen en frietjes, gesuikerde frisdrank, geraffineerde suikers, wit brood, witte rijst en vleeswaren staan bij hen vaker op hun menu. Wie slank blijft, eet meer groenten en fruit, kiest voor volkorenproducten, noten en yoghurt. Vezelrijke producten leiden sneller tot een verzadigingsgevoel, waardoor u minder gaat eten. Dat scheelt op termijn enkele kilo’s.
Gesuikerde drankjes
Zoals te verwachten heeft gesuikerde frisdrank een niet te onderschatten negatief effect op de lijn. Dagelijkse consumptie is verantwoordelijk voor een halve kilo extra gewicht per jaar. De fruitsapdrinkers doen het iets beter, maar bij dagelijks gebruik komen ze op den duur toch ook aan.
Dagelijkse melkconsumptie, van zowel magere, halfvolle als volle melk, blijkt dan weer goed voor de lijn. Waarschijnlijk omdat melk in de plaats komt van andere dranken die méér calorieën bevatten dan zelfs volle melk.
De relatie tussen gewicht en alcohol is een stuk complexer. Dagelijkse consumptie leidt tot iets meer lichaamsgewicht op termijn, maar niet bij iedereen. Mogelijk beïnvloedt alcohol de eetgewoonten niet altijd op dezelfde manier.
Te veel inactieve uren
De impact van voldoende nachtrust mag trouwens ook niet onderschat worden. Uit onderzoek blijkt dat de slankste volwassenen zo'n zeven à acht uur per nacht slapen. Wie minder en ook wie meer slaapt, is gemiddeld dikker.
Meer dan 8 uur slapen per nacht is ook niet goed voor de lijn. Waarschijnlijk zijn het de inactieve uren die het hem doen. Want ook dagelijks televisiekijken is een dikmakende gewoonte. Hoe meer u voor de buis hangt, hoe meer inactieve uren u heeft op een dag en hoe dikker u wordt. Kortom, als u een langslaper bent: sta iets eerder op en gebruik die extra tijd om meer te gaan bewegen. De tv-kijkers zetten simpelweg de tv eerder uit en doen hetzelfde.
Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.
- Plus Magazine