Slanker worden door anders te denken: werkt het?

FIT: Functional Imagery Training

vrouw-spiegel
Getty Images

Kun je afvallen door alleen maar je gedachten te veranderen? Jezelf dus slanker denken? Volgens de Universiteit van Plymouth kan dat. Ze noemen hun therapie FIT: Functional Imagery Training.

De Britse universiteit claimt dat FIT een heel goede manier is om je motivatie te versterken. Kort gezegd komt het erop neer dat je jezelf voorstelt in een slankere en fittere toekomst. Werkt het? Een kleine studie laat veelbelovende resultaten zien.

Zo werkt FIT

Met FIT leer je om jezelf te visualiseren als een succesvol en slank persoon. Zet je verbeelding volop aan het werk, want het is de bedoeling dat je daarbij al je zintuigen inzet. Stel je bijvoorbeeld voor hoe het smaakt als je een salade eet, hoe je de wind langs je huid voelt tijdens het sporten, of de voldoening en het sterke gevoel als je 'nee' zegt tegen een traktatie op het werk. Hoe preciezer de voorstelling is, hoe beter, zeggen de bedenkers. Door dit soort beelden dagelijks meermalen op te roepen, wordt het uiteindelijk veel gemakkelijker om gezond te eten of om meer te bewegen. Je doet dat dan niet omdat het moet, maar omdat je het echt zelf wilt. Zie het als een nieuwe mindset: je leert jezelf zien én jezelf gedragen als een slank persoon.

Is het effectief?

FIT is ontwikkeld door de Universiteit van Plymouth. Volgens de universiteit kun je FIT toepassen als je wilt afslanken, als je meer wilt bewegen of om van een verslaving af te komen. Als een universiteit zoiets claimt, moet het natuurlijk wel onderzocht zijn. Maar de wetenschappelijke onderbouwing is nog maar dun: er zijn slechts twee studies, allebei uitgevoerd door de Universiteit van Plymouth. De meest recente is onlangs gepubliceerd in International Journal of Obesity, en gaat over een onderzoek met 141 proefpersonen. De helft van de deelnemers kreeg alleen motiverende gesprekken, de andere helft kreeg deze gesprekken in combinatie met FIT. Elk persoon kreeg een gesprek van een uur, daarna een telefonisch consult van 45 minuten en vervolgens elke twee weken een kort telefoongesprek. Na zes maanden werd de begeleiding stopgezet. De FIT-deelnemers waren toen iets meer dan vier kilo afgevallen en hun taille was met zeven centimeter afgenomen. In de controlegroep was men gemiddeld slechts 0,74 kilo afgevallen en was de taille met twee centimeter afgenomen. Na een jaar werden de deelnemers nogmaals gemeten. Mooi resultaat is dat de FIT-deelnemers nog meer waren afgevallen, ondanks dat ze dus geen begeleiding meer kregen. De eindscore was een gewichtsverlies van bijna 6,5 kilo in de FIT-groep en 0,67 kilo in de controlegroep. Best indrukwekkend, de kracht van de geest!

Wordt FIT het nieuwe succes in afvallen?

Het is nog echt te vroeg om FIT te omarmen als dé nieuwe methode voor gewichtsverlies, daarvoor is er nog te weinig onderzoek naar gedaan. Bovendien zijn die studies alleen maar gedaan door de bedenkers van de methode zelf. En dan krijg je toch een beetje het 'wij van wc-eend effect'. Het wordt sterker als de uitkomsten ook nog door andere universiteiten worden bevestigd, maar zover is het dus nog niet. Ook zijn er nog geen coaches in Nederland die deze techniek toepassen. Maar wat niet is kan nog komen: we houden FIT in de gaten!

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.