Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Onlangs heeft het kabinet besloten om leefstijlcoaching vanaf januari 2019 op te nemen in de basisverzekering. De huisarts kan volwassenen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen naar een leefstijlcoach of naar zorgverleners die samen leefstijlcoaching aanbieden.
In totaal komen maar liefst 5 miljoen Nederlanders in aanmerking voor leefstijlcoaching. Ze zijn óf veel te zwaar (een BMI boven de 30), óf ze hebben overgewicht (BMI boven de 25) en nog een ander gezondheidsrisico, zoals hoge bloeddruk, een grote buikomvang of een verhoogd cholesterol. Wat voor soort behandeling kun je verwachten als je wordt doorgestuurd door de huisarts?
Compleet pakket
Leefstijlcoaching zorgt voor veranderingen op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stoppen met roken en ontspanning. De naam ‘coaching’ is niet voor niets: je gaat zélf je leefstijl veranderen, en de coach helpt je om dat op een manier te doen die precies bij jou past. Er moet niets. Het gaat erom dat je zelf de mogelijkheden en de motivatie vindt om een beter leven te gaan leiden. De leefstijlcoach focust op wat jij nodig hebt om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven; keuzes die bij jou passen en dus vol te houden zijn.
Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Met een chique term wordt de leefstijlcoaching ook wel Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) genoemd. Zo’n GLI bestaat uit een vaste structuur, met een goed uitgedacht programma. Er zijn drie van deze leefstijlinterventies erkend door het RIVM: SLIMMER, CooL en de Beweegkuur. Alle drie bestaan ze deels uit individuele begeleiding en deels uit een groepsprogramma. Alleen erkende leefstijlinterventies komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Het is nu aan de zorgverzekeraars om te besluiten welke van deze programma’s zij gaan vergoeden en contracteren.
Twee jaar lang
Je gewoontes veranderen is een kwestie van een lange adem. Daarom duren alle erkende GLI’s twee jaar. Als je huisarts je doorverwijst, kun je terecht bij een leefstijlcoach, of naar een samenwerkingsverband tussen fysiotherapeuten en diëtisten die een erkende GLI aanbieden. Op dit moment is leefstijlcoach nog geen beschermde titel. Bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) kunnen zich leefstijlcoaches aansluiten die minimaal een hbo-diploma hebben en die een geaccrediteerde (post) hbo-opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd. De Gecombineerde Leefstijl Interventie is tot nu toe alleen bedoeld voor volwassenen. Op dit moment vinden er al experimenten plaats om ook vast te stellen hoe kinderen met overgewicht het beste geholpen kunnen worden.
Kritiek en vragen
De opname van leefstijlcoaching gaat begin volgend jaar al in, maar er zijn nog best veel vragen. Gaat de leefstijlinterventie wel of niet ten koste van het eigen risico? Welke erkende GLI’s worden vergoed door welke zorgverzekeraars? Welke GLI’s worden in jouw regio aangeboden? En is er überhaupt geld en plek om aan de grote vraag te kunnen voldoen? Er is dus nog veel onzekerheid, maar één ding is zeker. Iedereen is het erover eens dat een gezonde leefstijl heel belangrijk is voor de preventie en de behandeling van overgewicht en veel chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat dat betreft is leefstijlcoaching echt een uitstekend idee.