Wat is zelfvertrouwen?
Gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend probleem. Wat is zelfvertrouwen eigenlijk? Wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen, maar vooral: wat kunt u zelf doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?
Bijna iedereen krijgt wel een keer te maken met psychische klachten. Zelf, of in de naaste omgeving. In deze special leest u alles over psychische problemen.
Gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend probleem. Wat is zelfvertrouwen eigenlijk? Wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen, maar vooral: wat kunt u zelf doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?
Psychologen behandelen psychische klachten zoals depressies, verslaving en fobieën vaak met cognitieve gedragstherapie. Wat is dat precies voor therapie? Hoe gaat het in zijn werk en wat kunt u ermee bereiken? PlusOnline vroeg het aan Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie.
Bij het Fonds Psychische Gezondheid kloppen steeds vaker mensen aan die vermoeden dat hun partner een narcist is. Welke eigenschappen passen bij narcisme en hoe moet u ermee omgaan? Psycholoog Jean-Pierre van de Ven beantwoordt vijf vragen over narcisme.
Iemand die een psychose heeft, ziet de wereld ineens heel anders. Dit kan uren duren, maar ook weken of langer. Tijdens deze periode kunnen mensen rare opdrachten krijgen van stemmen in hun hoofd, of denken dat ze worden achtervolgd. Dit kan erg akelig zijn.
Intens verdriet, verwarring, boosheid, het gevoel dat niets er meer toe doet. Het zijn een paar van de emoties die je kunnen overvallen als iemand die dicht bij u staat overlijdt. U vraagt zich af of u zo'n ingrijpend verlies wel kunt dragen en hoe u nu verder moet. Hier vindt u meer informatie over rouwverwerking. Een proces waar iedereen op zijn eigen manier doorheen gaat.
Steeds vaker wordt autisme bij 50-plussers vastgesteld. Niet omdat het vaker voorkomt dan vroeger, maar omdat er meer aandacht voor is. Hoe herkent u het en wat is de winst van een diagnose?
Bij niemand gaat alles in het leven vanzelf. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen of een fikse ruzie. Sommige mensen krijgen vaker te maken met veranderingen, mislukkingen en heftige conflicten. Ze beginnen impulsief en vol enthousiasme aan iets, maar na een paar maanden is de situatie helemaal veranderd. Mensen die steeds opnieuw vastlopen in hun chaotische leven hebben mogelijk borderline.
Veel mensen krijgen in hun leven direct of indirect te maken met een delier oftewel delirium. Toch is deze aandoening nog niet zo bekend, terwijl kennis erover kan helpen bij een vroege signalering. Fonds Psychische Gezondheid beantwoordt vijf vragen over een delier.