Overwin uw verlegenheid

Stel niet te hoge doelen

U bevindt zich in een grote groep en plots wordt u een vraag gesteld. Alle ogen kijken in uw richting. U voelt zich rood worden, begint te stamelen.. Klinkt dat bekend? Veel mensen zijn wel eens verlegen. Toch kunt u wat minder verlegen worden.

Er zijn maar weinig mensen die zonder angst en schroom de wereld tegemoet treden. Af en toe verlegen zijn is helemaal niet erg. Het maakt ons bewust van wie we zijn en hoe we overkomen.

Te verlegen

Er zijn ook veel mensen die zo verlegen zijn, dat ze het huis niet meer uit durven. We hebben immers de hele dag te maken met andere mensen: op straat, in de winkel en op het werk. Verlegen mensen denken constant dat ze beoordeeld worden. Ze zijn de hele dag bang iets verkeerd te doen en dom over te komen. Deze mensen zijn té verlegen: ze hebben last van extreme angsten voor gezelschap van anderen.

Veel voorkomend probleem

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking verlegen is. De helft daarvan heeft last van chronische verlegenheid. Dit betekent dat vier miljoen mensen in ons land een leven leiden dat beheerst wordt door een constant gevoel van onzekerheid. Ondanks dat zoveel mensen hetzelfde probleem hebben, is er maar weinig aandacht voor. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat verlegen mensen niet makkelijk naar buiten treden met hun problemen!

Verlegenheid kan op elk moment in je leven ontstaan. Bijvoorbeeld door problemen op uw werk of in uw puberteit. Maar het kan ook zijn dat u van kinds af aan al onzeker bent. Veel verlegen kinderen zijn het doelwit van pesterijen. Doordat ze onzekerheid uitstralen en niks terug durven te zeggen, zijn ze een makkelijke prooi. Hun angst om het niet goed te doen wordt daardoor alleen maar groter. Het is dus belangrijk al op jonge leeftijd aandacht te besteden aan (extreme) verlegenheid. Ouders en leraren moeten hier extra op letten.

Sociale fobie

Vaak gaat verlegenheid gepaard met lichamelijke reacties. Iemand kan gaan zweten, blozen of trillen zodra hij in een bepaalde situatie terecht komt. Iedereen herkent het vervelende gevoel van onverwacht blozen als iemand u iets vraagt. Het liefst probeert u de volgende keer die situatie te vermijden. Maar als iemand dan alleen nog maar vermijdingsgedrag vertoont en zichzelf opsluit, is er sprake van een sociale fobie.

Overwin verlegenheid

Het grootste probleem is dat verlegen mensen liever niet in gezelschap van anderen zijn. Toch is dit wel de beste manier om het probleem op te lossen. Er zijn verschillende cursussen voor verlegen mensen. Wilt u het toch alleen oplossen? Dan is het belangrijk om te bedenken dat verlegenheid niet binnen twee tellen op te lossen is. Het is belangrijk om stap voor stap te werk te gaan. De volgende tips kunnen daarbij van pas komen.

Handige tips:

  • Bedenk in welke situatie u het meest verlegen bent. Bij wie heeft u het meest last van verlegenheid? Heeft u het alleen in een kleine groep of juist in een groot gezelschap? Heeft u er altijd last van of alleen met bepaalde personen?
  • Maak vervolgens een lijst van doelen die u wilt bereiken. Leg de lat niet meteen heel hoog: begin met een makkelijk te halen doel. Maak de doelen steeds moeilijker. Het is belangrijk om uzelf de tijd te geven eerst kleine overwinningen te halen. Spreek met uzelf een beloning af als u een bepaald doel hebt behaald.
  • Probeer positief en rationeel te denken. Mensen keuren het niet af als u zegt wat je denkt. Ze waarderen het juist als u uw mening durft te uiten. Vaak zijn mensen helemaal niet bezig met hoe u eruit ziet of hoe u overkomt.
  • Bedenk dat veel mensen hetzelfde voelen en denken als u. Als iemand stug doet, is die persoon vaak zelf onzeker. Het ligt dus niet altijd aan u.
  • Soms kan het helpen om er eerlijk voor uit te komen dat u verlegen bent of iets moeilijk vindt. Dit is natuurlijk erg spannend om te doen! Als het hoge woord eruit is, zult u merken dat u er een stuk minder last van hebt. Dat komt omdat mensen dan weten waar ze aan toe zijn en snappen waarom u rood wordt of het even duurt voordat u iets weet te zeggen.

Een beetje hulp…

Het kan helpen om met lotgenoten te praten over uw probleem. U merkt dan meteen dat u niet de enige bent die verlegen is. Dit kan al veel oplossen! Vooral voor degenen die bijna alleen nog maar thuis zitten, is het belangrijk in contact te komen met andere mensen. Op internet zijn verschillende sites te vinden die verlegen mensen met elkaar in contact brengen.

Auteur