3 herfstrecepten met pompoen

Getty Images

Ze zijn er weer: pompoenen. Heerlijk in warme gerechten en gebak, en bovendien rijk aan vitamine C en calcium.

Wat zijn ze decoratief! Niet voor niets ­sieren pompoenen tot de eerste vorst menig ­tuintafeltje. Ook in de keuken is het een van mijn favorieten: voor soep, taarten en stoof­gerechten. Onlangs heb ik ontdekt dat pompoen het ook heel goed doet in roerbakgerechten. De vrucht krijgt dan een extra zoete, gekaramelliseerde smaak. Lekker bij vlees, wild en kip.

De klassieker: pompoensoep

Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • Boter
  • 1 gesnipperde sjalot
  • Stukje verse gember
  • 500 g uchiki kuri pompoen
  • 200 g aardappels in blokjes
  • 1 moesappel
  • Kerriepoeder
  • 1 blokje groentebouilon
  • Een paar blaadjes verse koriander

Bereiding

  1. Neem een soeppan en fruit in een klontje boter een gesnipperde sjalot en een paar plakjes gember 2 minuten op zacht vuur.
  2. Voeg 500 g pompoen in blokjes toe (uchiki kuri, schillen hoeft niet), 200 g aardappel in blokjes en een moesappel in plakjes. Bestrooi met 2 theelepels kerriepoeder en bak al omscheppend.
  3. Voeg een halve liter groentebouillon (van een blokje) toe en breng aan de kook.
  4. Kook alles in 20 minuten zachtjes gaar.
  5. Pureer met een staafmixer.
  6. Garneer de soep met korianderblad.

Voedingswaarden per portie
Kcal                                  115
Eiwit                                  2 g
Vet                                     4 g 
Verzadigd vet                  2 g
koolhydraten                16 g
Voedingsvezel                 3 g

 

Getty Images

Warme pompoenkastanjemix

Aantal personen:       
Bereidingstijd:           75 minuten.

Ingrediënten

  • 400 g tamme kastanjes
  • 2 uien
  • 1 flespompoen van ± 1 kilo
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • 1 dl groentebouillon (van een tablet)
  • versgemalen peper, zout

Bereiding

  1. Snij de bolle kant van de kastanjes in, kook ze 5 minuten in ruim water en neem de pan van het vuur.
  2. Haal de kastanjes een voor een uit het hete water en trek steeds met een aardappelmesje schil en vel eraf (koud gaat dit lastiger). Kook de gepelde kastanjes in 35 minuten gaar.
  3. Schil en halveer de pompoen, ver­wijder de zaden en snij de helften in parten.
  4. Snipper de ui en knoflook en fruit het mengsel 5 minuten zachtjes in de olie.
  5. Bak de pompoen, kastanjes en tijmblaadjes al omscheppend 5 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout.
  6. Laat de pompoen met een deksel op de pan in 5 minuten beetgaar worden en het vocht iets inkoken.
  7. Schep tussentijds eenmaal om. Lekker bij biefstuk en gehaktballen.

Voedingswaarden per persoon
Kcal                                  260
Eiwit                                   5 g
Vet                                    10 g 
Verzadigd vet                  2 g
koolhydraten                35 g
Voedingsvezel                 6 g

TIP
Weinig tijd? Tamme kastanjes kun je ook gekookt kopen (in blik of vacuüm verpakt).

 

Getty Images

Pompoencake

Aantal personen:       24 (plakken cake)
Bereidingstijd:            80 minuten (waarvan 1 uur oventijd).

  • 200 g flespompoen (geschild en zonder pitten)
  • 1 sinaasappel
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g ­boter
  • 4 grote eieren
  • 100 g gehakte walnoten
  • 50 g pittenmix (pompoen, zonnebloem, pijnboom)
  • 85 g amandelmeel
  • 200 g zelfrijzend ­bakmeel
  • zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • mespunt nootmuskaat
  • ingevette cakevorm (ø 25 cm)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 175 °C.
  2. Rasp de pompoen fijn. Rasp de sinaas­appelschil dun af en pers de helft van de vrucht uit.
  3. Klop de suiker met de boter lichtgeel en romig.
  4. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot een lichtgeel, romig mengsel ontstaat. Spatel hier met een houten pollepel alle overige ingrediënten door: pompoenrasp, sinaasappelrasp en -sap, walnoten, pittenmix, amandelmeel, bakmeel, mespuntje zout, kaneel en nootmuskaat.
  5. Doe het beslag in de cakevorm.
  6. Temper de oven naar 160 °C, zet de vorm erin en bak de cake in circa 60 minuten lichtbruin en gaar.
  7. Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen.
  8. Keer de cake op een taartvorm, til de vorm van de cake en laat hem verder afkoelen.

Voedingswaarden per plak
Kcal                                  175
Eiwit                                  4 g
Vet                                   10 g 
Verzadigd vet                  3 g
koolhydraten                16 g
Voedingsvezel                 1 g

 

Getty Images

Kleur bij klassieker

Het oranje van de pompoen krijgt nog meer kleur met rosé. Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van wijn bij soep, maar toch maak ik voor die van pompoen graag een uitzondering. Zo’n lekkere, stevige soep wordt namelijk nog ­smakelijker met een rosé die zelf ook flink wat vulling heeft.

Een aanrader is om er dan eentje te kiezen uit de streek waar al sinds mensenheugenis de beste rosé vandaan komt: de Provence. Daarbij zou ik de al te voordelige wijnen vermijden. Simpelweg omdat deze niet goed genoeg zijn. Kijk daarom in het midden van het schap. De Domaine de Saint-Ser 2013 is bijvoorbeeld een goede rosé die past bij pompoen. Elegant rood fruit, een vermoeden van perzik en abrikoos en met een delicate kruidigheid. Sowieso een heerlijke najaarsrosé.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine