Een gerecht van couscous in combinatie met verschillende soorten groenten. Heerlijk en gemakkelijk! Couscous met zeven groenten Ontelbare variaties op couscous en tajine hebben we gegeten tijdens onze Marokko reis. Eén van de meest bijzondere was een couscous met gekonfijte sinaasappels en appels in een riad in Fès. Maar onderstaande, minder zoete, variant past meer in ons eetpatroon en is gemakkelijker te bereiden. Couscous wordt gemaakt van meel van durumtarwe, een tarwesoort die veel in Marokko wordt verbouwd. Snelkookcouscous wordt geweekt in kokend water of (groente)bouillon, maar het beste resultaat wordt verkregen bij bereiding in een couscoussier, een grote pan van aluminium, roestvrij staal of koper, met deksel en een passend vergiet erin. (Een stoompan kan ook worden gebruikt.) Serveer na de maaltijd een glas groene muntthee, de nationale drank van Marokko. Traditioneel wordt er aan de drank veel suiker toegevoegd, maar zonder mag natuurlijk ook. Behalve een uitstekende dorstlesser is deze thee het symbool van gastvrijheid.
Ingrediënten
- Benodigdheden
- 400-600 gram (snelkook)couscous
- zout
- theelepel saffraandraadjes of 1 envelopje saffraanpoeder
- 2 uien
- 2 wortels
- 3 kleine courgettes
- 2 pastinaken of wittekool
- kleine pompoen
- 4 kleine aardappelen
- 3 tomaten
- bosje platte peterselie
- 1 bosje koriander
- peper
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 gram gare kikkererwten
- 2 eetlepels rozijnen