Chinees, Japans, Thais… We eten graag uit de Aziatische keuken. Verras gasten thuis op de bijzondere smaken van het Verre Oosten.
Nigiri sushi met garnalen
Voorgerecht voor 4 personen. 12 sushi’s. Bereidingstijd 45 minuten.
- 150 g sushirijst
- 1 stuk kombu (Japanse gedroogde zeewier) van 5x5 cm
- 5 el rijstazijn
- ½ tl suiker
- 12 grote tot op de staart gepelde rauwe garnalen
- 1 tl wasabi pasta
- 2 el imitatie-kaviaar
- 2 sprietjes bieslook
- zout
Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot er helder water af komt. Breng de rijst met de kombu in 220 ml water aan de kook. Als het water kookt, kan de pan op het allerlaagste pitje. Laat de rijst afgedekt 10 minuten garen en haal het deksel tussentijds niet van de pan. Neem de pan van het vuur en laat de rijst nog 3 à 5 minuten staan. Verwarm 2 eetlepels rijstazijn en los de suiker en een mespuntje zout erin op. Verwijder de kombu en spreid de rijst uit in een grote schaal. Trek een eetstokje kriskras door de rijst en schenk er langzaam de rijstazijn bij. Wapper intussen met een waaier of stukje karton zodat de rijst snel afkoelt tot kamertemperatuur en mooi gaat glanzen. Kook de garnalen in wat gezouten water in 1 à 2 minuten net gaar en schep ze met een schuimspaan direct in een bak ijswater. Laat ze uitlekken. Schenk 3 eetlepels rijstazijn in een kom en laat de garnalen er 3 minuten in marineren. Haal de garnalen eruit en dep ze droog. Vorm met natte handen 12 balletjes van de sushirijst, druk deze enigszins plat en leg ze op een schaal. Bestrijk de bovenzijde met wat wasabi en leg op elk rijstballetje een garnaal. Garneer met de imitatie-kaviaar en fijngeknipte bieslook.
Kip tandoori
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten + 2 uur marineren.
- 12 kipfilethaasjes (of 600 g kipfilet in lange repen)
- 250 g yoghurt
- 1 tl versgeraspte gemberwortel
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 tl pikante paprikapoeder
- 1 tl tandoori kruidenmix
- 2 tenen knoflook
- 2 takjes Thaise basilicum
- zout en peper
- pappadums of naanbrood
Dep de kiphaasjes droog en leg ze in een schaal. Schep de yoghurt in een kom en roer de gemberwortel, alle specerijen en de uitgeperste knoflooktenen erdoor. Schenk de marinade over de kip en meng alles goed, zodat de haasjes rondom bedekt zijn met de marinade. Laat de kip minstens 2 uur marineren in de koelkast. Neem de kiphaasjes uit de marinade en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze het liefst op de barbecue (‘opzij’ van de kooltjes, via de indirecte grillmethode), keer ze geregeld om en rooster ze in 6 tot 8 minuten gaar. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes, snij ze in fijne reepjes en garneer de kip tandoori ermee. Serveer er knapperige pappadums of naanbrood bij.
Vegetarische loempia’s
Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 30 minuten.
- 2 lente-uitjes
- 2 takjes koriander
- 2 wortels
- 2 blaadjes Chinese kool
- 1 oranje paprika
- 100 g oesterzwam (of shiitake)
- 1 el arachideolie
- 6 velletjes rijstpapier
- 6 kleine blaadjes kropsla (of little gem)
- 4 el sojasaus of zoete chilisaus
- zout en peper
Snij van de lenteuitjes het witte deel in dunne ringetjes en 10 cm van het groene deel in ½ cm brede reepjes. Pluk de korianderblaadjes van de takjes. Schil de wortels, snij ze in de lengte in dunne plakken en vervolgens in luciferdunne reepjes. Was en droog de koolbladeren en snij ze ook in dunne reepjes. Schil de paprika met een dunschiller, halveer hem en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in reepjes van ½ cm breed. Snij de oesterzwammen in repen, bak ze in 1 à 2 minuten beetgaar in de olie en bestrooi ze met zout en peper. Vul een schaal met water en leg er een schone theedoek naast. Laat een blaadje rijstpapier 1 minuut in het water weken. Leg het zacht geworden velletje op de theedoek en dep het droog met een andere schone theedoek. Leg een slablaadje op het rijstvel en rangschik hierop 1/6 van de groenten. Vouw de uiteinden over de vulling en rol het geheel op tot een stevig rolletje. Maak zo nog 5 rolletjes en snij ze schuin doormidden. Leg op elk bord 3 halve rolletjes en zet er een kommetje sojasaus of chilisaus bij als dip.
Makreel teriyaki met radijssalade
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten.
- 250 g radijsjes
- 20 g bieslook
- 2 el zoete chilisaus
- sap van ½ limoen
- zout en peper
- 8 makreelfilets (elk ± 80 g)
- 4 el sake (rijstwijn)
- 5 el Japanse sojasaus
- 5 el mirin (zoete Japanse rijstwijn)
- 1 tl donkerbruine basterdsuiker
- 2 el arachideolie
Maak eerst de radijssalade. Snij of schaaf de radijsjes in dunne plakjes. Snij de bieslook in ringetjes en bewaar een paar sprieten ter garnering. Roer in een kom de chilisaus los met het limoensap, voeg de radijs en bieslook toe en hussel het voorzichtig. Breng op smaak met zout en peper. Controleer de visfilets op graatjes en dep de huidkant goed droog. Meng in een kom de sake met de sojasaus, mirin en basterdsuiker (dit is de teriyaki-saus). Verhit de olie in een koekenpan en bak de makreelfilets op de huidzijde goudbruin. Keer de filets voorzichtig en schenk de teriyaki-saus erover. Laat de vis op matig vuur gaar worden en lepel er steeds wat teriyaki-saus over. Leg de makreel op 4 bordjes, schep er wat teriyaki-saus over en garneer met bieslook. Serveer de radijssalade in glaasjes erbij.
Curry van varkensvlees
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 15 minuten + 20 minuten wachttijd.
- 250 g pandan rijst
- 600 g varkensstoofvlees (bijvoorbeeld schouder of procureur)
- 2 kleine uien
- 1 teen knoflook
- 2 à 3 cm gemberwortel
- 1 el maïzena
- 2 el arachideolie
- 2 el Thaise gele currypasta
- 200 ml vleesbouillon
- 3 à 4 el lichte sojasaus
- peper en zout
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij het vlees in blokjes en de uien in dunne partjes. Pel de knoflook, schil de gember en hak beide heel fijn. Schep de blokjes vlees om met de maïzena. Verhit de olie in een wok en roerbak het vlees rondom bruin. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak deze kort mee. Roer de currypasta erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk een flinke scheut bouillon en de sojasaus in de wok. Stoof het vlees in 6 tot 8 minuten op matig vuur gaar (voeg indien nodig meer bouillon toe). Breng de curry op smaak met peper en zout. Doe de rijst in 4 kommen en schep de curry erover.
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine oktober 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine