Tien aardappelsoorten op een rij
De tien populairste aardappelrassen en hun kenmerken. Met bereidingstips van Marijke Sterk.
1. Bildstar
Rode ronde, vrij vastkokende aardappel met een mooi los kruimlaagje. Geschikt om te koken, bakken en frituren, maar ook te verwerken in ovenschotels. Door het mooie rode schilletje doet hij het eveneens heel goed in salades.
2. Doré
Zeer kruimige aardappel met een volle smaak. Deze aardappel is lekker in combinatie met spruiten, wortel en uien en daarom heel geschikt in de hutspot. “Wil je eens een andere draai aan hutspot geven? Roer er een eetlepel currypasta door”, tipt Marijke Sterk.
3. Eigenheimer
Zeer kruimige aardappel die ook onder de naam Borger verkrijgbaar is. Marijke Sterk: “Ideaal voor aardappelpuree. Mijn tip voor extra luchtige puree: klop er een flinke klont boter en warme melk door met een pollepel van hout. Dat materiaal geeft het luchtigste effect, is mijn ervaring.”
4. Frieslander
Geelbruine kruimige aardappel die na het koken mooi lichtgeel wordt. Deze aardappel is het hele jaar te koop en geschikt om te bakken, poffen, frituren en koken. Marijke Sterk: “Voor stamppot kies ik vaak de Frieslander, omdat hij mooi kruim heeft maar niet erg snel stuk kookt. Ook frieten maak ik van deze lekkere pieper.”
5. Irene
Een zeer kruimige aardappel. Doet het heel goed bij echte winterkost en dus bij stoofpotjes. En lekker in soepen.
6. Malta
Deze pieper heeft een ruwe gele schil en een volle smaak. Na het koken heeft hij een mooi kruimlaagje. De naam dankt deze pieper aan het eiland waar hij vandaan komt. Marijke Sterk: “Ik kies vaak voor de Malta als ik aardappelen ga roosteren in de oven. Ik kook de geschilde en gehalveerde aardappelen 7 minuten voor en laat ze helemaal afkoelen. Vervolgens schep ik ze op een met een bakmatje bekleed bakblik, doe er een flinke scheut olijfolie over en bak ze 30 minuten op 225 °C. Af en toe omscheppen. De aardappelen krijgen zo een krokant korstje en behouden een lekker zacht kruim.”
7. Nicola
Een heel veelzijdige aardappel. Deze vastkokende aardappel heeft geel kruim, een volle smaak en is het hele jaar verkrijgbaar. Hij is geschikt om te bakken, koken, frituren en smaakt prima in salades.
8. Opperdoeser ronde
Een echte Nederlandse uitblinker, deze vastkokende aardappel met geelwit kruim en een heerlijke smaak. Het ras heeft een zogenaamde beschermde oorsprongsbenaming. Dit betekent dat deze aardappel alleen in Nederland op een bepaalde plek verbouwd mag worden. Het is een kwetsbare aardappel, daarom wordt hij met de hand gerooid. Marijke Sterk: “Een lekkere aardappel om te bakken, maar hij is ook gekookt verrukkelijk. Serveer hem eens met gesmolten boter en fijngehakte peterselie.”
9. Roseval
Mooie rozerode schil en een wat zoetige smaak en past daardoor goed bij een mooi stukje vlees of vis. Receptidee van Marijke Sterk: “Ik kook ze 5 minuten voor, schep er olijfolie door en gril ze vervolgens bruin en gaar. Serveer ze graag met mayonaise, waar ik nog een teentje knoflook en wat citroenrasp doorheen roer.”
10. Truffelaardappel
Ze worden zo genoemd omdat ze lijken op een truffel. Een veelzijdige aardappel: je kunt hem koken, bakken, frituren, pureren en – omdat hij z’n kleur houdt – in salades verwerken. “Kook 1 kilo van deze piepers 5 minuten in schil. Verwijder de vellen en snij ze in stukken. Schep ze met 300 gram gekookte sperziebonen, een dressing van 6 eetlepels olijfolie, 1½ eetlepel kruidenazijn, 1 volle eetlepel grove mosterd en peper en zout door elkaar en bestrooi met 300 gram verkruimelde Griekse feta”, tipt Marijke Sterk.
Kijk voor meer smakelijke aardappelrecepten op www.plusonline.nl/aardappel
- PlusMagazine