Een mooi begin van de lente: een gezellige brunch voor familie of vrienden met zelfgemaakte lekkernijen.
1. Gevulde eieren
Voor 6 stuks.
Bereidingstijd 20 minuten.
• 5 eieren • 2 el mayonaise • 1 el zure room • 3 el fijngehakte tuinkruiden -(zoals peterselie, dille en kervel) • handje jonge sla (melange) • ½ el grof gesneden tuinkruiden • vers-gemalen witte peper • zout
Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Halveer 3 eieren in de lengte en wip de dooiers eruit (een gepeld hardgekookt ei snij je makkelijk middendoor als je het mes vochtig maakt met een beetje water). Snij een plakje van de 6 onderkanten zodat de eieren stabiel blijven liggen. Prak de afsnijdsels door elkaar met de dooiers, de rest van de eieren, de mayonaise, zure room, tuinkruiden en wat peper en zout. Schep het mengsel in de 6 halve eieren. Verdeel de bladsla over een schaal en leg de gevulde eieren tussen het groen. Garneer de eieren met plukjes grof gesneden tuinkruiden.
Per stuk 105 calorieën.
Smaakvariaties
Met dit recept zijn heel veel variaties mogelijk. Elk ingrediënt dat je toevoegt aan het eimengsel verandert de smaak. Vervang bijvoorbeeld de tuinkruiden eens door heel fijn gesnipperde bosui of gehakte radijsjes. Of bak 3 plakjes bacon of rauwe ham uit, laat ze goed uitlekken op keukenpapier en breek ze in ongelijke stukjes. Leg op elk gevuld ei een stukje knapperige bacon en garneer met grof gesneden tuinkruiden.
2. Mini-kipburgers met knoflookmayonaise
Voor 8 stuks.
Bereidingstijd 25 minuten.
• 1 el mayonaise • 2 el crème -fraîche light • 1 teentje uit-geperste knoflook • versgemalen peper, zout • ½ tl komijnzaadjes en ¼ tl gemalen komijn • 200 g kipfilet (of kipgehakt) • 2 cm rode peper • 5 takjes verse koriander • 1 eiwit • 2 el maizena • 15 g jonge bladsla • 1½ el olijfolie • 8 witte mini-broodjes • Extra nodig: keukenmachine (of gehaktmolen)
Roer een saus van de mayonaise, crème fraîche, knoflook en ½ el koud water. Voeg peper en zout naar smaak toe. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan en schud ze op een vel keukenpapier. Hak de kipfilet in een keukenmachine fijn of draai hem door een molen. Snij de rode peper in fijne reepjes. Snij het blad van 3 takjes koriander fijn. Meng de rode peper, de fijngesneden koriander, het eiwit, de maizena, de gemalen komijn en wat peper en zout door het kipgehakt. Vorm er met vochtige handen 8 kleine kipburgers van. Snij de sla iets kleiner en meng de resterende korianderblaadjes erdoor. Bak de burgertjes in hete olie aan beide kanten lichtbruin en gaar. Snij de broodjes open, beleg ze met sla, leg de kipburgers erop en bestrooi ze met de geroosterde komijnzaadjes. Schep er wat knoflookmayonaise op en serveer direct.
Per stuk 195 calorieën.
Zelfgebakken broodjes
Met zelfgemaakte broodjes zijn de kipburgers nóg smakelijker. Kneed een soepel deeg van 125 g witbroodmix, 1 tl olijfolie en 75 ml handwarm water. Leg het deeg in een kom, dek het af met huishoud-folie en laat het 15 minuten rijzen. Kneed het nogmaals door, vorm er 8 kleine balletjes van en druk ze plat (ø 7 cm). Leg ze op een met een bakmatje beklede bakplaat en laat ze afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats 60 minuten rijzen. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven (200 °C) in 15 minuten lichtbruin en gaar.
3. Aardappelkoekjes met zalm en room
voor 12 stuks.
Bereidingstijd 30 minuten.
• 200 g iets kruimige aardappelen • 1 groot ei, losgeklopt • 1½ el fijn-geknipte bieslook • 2 el olijfolie • 1 à 2 tl geraspte mierikswortel (uit een potje) • 70 g -crème fraîche • 50 g gerookte zalm, in stukjes • 1 takje dille • vers-gemalen -peper • zout
Schil en rasp de aardappelen. Voeg het ei, de bieslook en ¬peper en zout naar smaak toe en schep alles goed om. Verhit de helft van de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en schep met een eetlepel 6 porties van het aardappelmengsel in de pan. Druk de ‘bolletjes’ uit tot platte koekjes en bak ze in 3 minuten per kant lichtbruin. Neem de koekjes uit de pan en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken. Bak van het overgebleven aardappelmengsel nog 6 koekjes. Roer de mierikswortel door de crème fraîche en voeg zout naar smaak toe. Leg de aardappelkoekjes op een schaal, verdeel de mierikswortelroom en de zalm ¬erover en garneer met toefjes dille.
Per stuk 60 calorieën.
Ook lekker: blini’s met zalm
In plaats van aardappelkoekjes kun je ook blini’s (kleine pannenkoekjes) -maken. Klop een dik beslag van 100 g bloem, 50 g boekweitmeel, een snufje zout, 1 ei en 1½ dl melk. Laat het beslag 30 minuten rusten. Roer 1½ tl bakpoeder door het beslag. Smelt telkens een klein klontje boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en schep met een juslepel kleine porties beslag in de pan. Bak de blini’s aan beide kanten bruin en gaar. Verdeel de gerookte zalm en mierikswortelroom erover en garneer met zalmeitjes.
4. Mini-quiches met groene asperges en geitenkaas.
Voor 6 personen.
Bereidingstijd 25 minuten + 25 minuten oventijd.
• 6 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid • 60 g groene aspergetips • 5 middelgrote eieren • 3 el slagroom • 2 el fijngehakte bieslook • ½ tl kerriepoeder • 100 g verse geitenkaas, verkruimeld
• 4 el geknipte tuinkers • 1 el grof gesneden kervel • zout • vers-gemalen peper • Extra nodig: 6 taartvormpjes (ø 10 cm), bak-papier en steun-vulling (bakparels).
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet de 6 vormpjes in, ¬bekleed ze met bladerdeeg, leg daar een stukje bak¬papier op en bestrooi dit met steunvulling. Bak de bodempjes 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem ze uit de vormpjes en zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij het topje van de asperges, kook deze 3 minuten in water met zout en giet ze af. Klop de eieren met de slagroom, 1 eetlepel bieslook, het kerriepoeder en wat peper en zout. Schenk het mengsel in de deegbakjes. Verdeel de stukjes asperge en de kaas erover. Bak de quiches in 10 minuten lichtbruin en gaar, neem ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Meng de rest van de bieslook, tuinkers en kervel, strooi dit mengsel over de quiches en serveer ze direct.
Per stuk 295 calorieën.
Variatie: grote quiche
Liever één grote quiche? Leg de plakjes bladerdeeg versprongen op een met bloem bestoven werkvlak, rol ze uit en bekleed er een lage taartvorm (ø 28 cm) mee. Vul de quiche met de asperges en het eimengsel en bak hem in 30 tot 35 -minuten gaar en lichtbruin. Snij hem in puntjes en verdeel de kruiden erover. Tip: verdeel 50 g gerookte zalm (in stukjes) of gerookte kipfilet (dunne reepjes) met de asperges over het eimengsel. Bak de taartjes zoals beschreven.
Kijk voor meer aspergerecepten op www.plusonline.nl/asperges
- Plus Magazine