Dit heerlijke hoofdgerecht met eend is voor 4 personen. Een heerlijk gerecht voor als u gasten over de vloer heeft.
hoofdgerecht
bereiding 180 minuten
voor 4 personen
Ingrediënten:
2 eenden van elk
1,5 kg, opgebonden
1 kg zuurkool
3 uien
100 g reuzel
4 kruidnagels
1 kruidentuiltje
25 jeneverbessen
1 fles riesling
50 g boter
Charcuterie bij de kool:
200 g gezouten spek
200 g gerookt spek
knoflookworst
rookworst
Bereidingswijze:
1. Was de zuurkool in lauw water tot de gewenste zuurheid. Pers goed uit met de handen.
2. Schil twee uien, en snijd ze in reepjes. Smelt de reuzel in een pan en stoof de uien erin. Voeg de zuurkool toe. Schil de derde ui en steek er kruidnagels in. Voeg toe, samen met het kruidentuiltje, de jeneverbessen en de witte wijn. Kruid. Sluit de pan, laat 1 uur sudderen.
3. Voeg het spek toe en laat nog 2 uur sudderen.
4. Leg de eenden in een braadslee zonder vetstof en zet in een hete oven. Giet na 10 minuten het gesmolten vet weg. Voeg 50 g boter toe, leg op een vleugelzijde. Draai na 15 minuten om, braad
15 minuten op de andere vleugelzijde. Braad nog 10 minuten op de rug. Het vlees is gaar als het vocht dat eruit sijpelt doorschijnend is.
5. Verwarm, als de eenden bijna klaar zijn, de worst op de zuurkool.
6. Snijd de eend in stukken en leg die op een voorverwarmde schotel. Omring met de zuurkool en de charcuterie!