Forelfilets met Vin Jaune

Een heerlijk recept voor forelfilets gemaakt in gele wijn. Forelfilets met Vin Jaune Vin Jaune, letterlijk gele wijn wordt wel het goud van de Jura, het bekendste departement van de Franche-Comté, genoemd. Een unieke wijn, ook in Frankrijk, een specialiteit van de abdissen van Château-Chalon, een abdij die in de 7de eeuw is gesticht. Het verhaal wil dat omdat lichamelijk genot verboden was, de abdissen hun liefde overbrachten op de wijn. Maar de bijzondere vinificatie (wijnmaking) van deze enigszins magische wijze is ook terug te brengen op de factor toeval. Een wijnmaker vergat één van zijn vaten wijn en vond deze na zes jaar en drie maanden terug. De verandering in smaak en kleur was dusdanig verfijnd dat ook nu nog de wijn de genoemde tijd moet rusten in eikenhouten vaten, voordat ze wordt afgevuld in de traditionele ‘clavelins’, flessen met een karakteristieke vorm. Vin Jaune smaakt heerlijk als aperitief, in een saus of bij de bekendste kaas uit de regio de Comté. In plaats van Vin Jaune kan ook worden gekozen voor een witte wijn uit de Jura. Arbois, de hoofdstad van de Jurawijnen, geeft prachtige witte wijnen van de Chardonnaydruif waarvan een aantal niet onderdoet voor een Meursault uit de Bourgogne.

Bereidingsduur 
gemiddeld

Ingrediënten

  • Benodigdheden
  • 300 gram forel (of andere witvis) filet
  • 35 gram boter
  • zout, peper
  • 1,5 dl vin jaune of andere droge witte wijn
  • 1 sjalot of 1/2 ui
  • 2 takjes peterselie of dille
  • (125 gram champignons)
  • 2 partjes citroen
Auteur