Maak eens een heerlijke soep van groene bonen en tomaten! Bij bonensoep is de eerste gedachte en zeker bij een vegetarisch recept aan bruine bonen, witte bonen en dergelijke. Deze soep is een Provençaalse variant en wordt gemaakt met snijbonen, sperziebonen, peultjes en natuurlijk tomaten. Voor een pittige smaak wordt bij deze soep een pistou (Franse variatie) of Italiaanse pesto geserveerd.
Ingrediënten
- Ingrediënten
- 250 gram snijbonen
- 350 gram sperziebonen
- 1 prei
- 1 courgette
- 150 gram peultjes
- 4 tomaten
- 2 aardappels, vastkokend
- 1,5 liter water
- 3 groentebouillontabletten
- Voor de pistou:
- 2 teentjes knoflook
- 4-5 takjes verse basilicum
- 40 gram vers geraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas
- 3 eetlepels (olijf)olie
Bereiding
Bereiding
- Maak de snijbonen schoon en snijd ze met een mes in grove ruiten (alleen jonge snijbo-nen) of in kleine schuine snippers. Maak de sperziebonen schoon en halveer ze. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Was de courgette en snijd deze in blokjes. Maak de peultjes schoon en halveer ze diagonaal. Ontvel de tomaten en snijd zei n stukjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
- Doe het water met de groentebouillontabletten in een royale kookpan. Voeg alle groenten (op de peultjes na) toe en kook de soep 20-25 minuten. Voeg de peultjes de laatste 5-7 minuten toe.
- Maak intussen de pistou. Pel de teentjes knoflook en pureer ze met de andere ingrediënten in de keuken-machine of in een vijzel tot een pasta. Voeg de pistou de laatste 10 minuten toe aan de soep.
- Serveren met boerenbrood, extra geraspte kaas en eventueel olijf-olie om het brood in te dippen. Kies in dit geval een mooie extra vierge olijfolie, in dit geval uit de Provence als het kan.
Variaties:
Het hoort eigenlijk niet in deze Franse soep, maar zelf vind ik het lekker voor een extra pittige smaak om 1-2 takjes lavas (maggiplant), 3 takjes tijm en 2 takjes oregano mee te laten trekken. Begin in dit geval met 2 groentebouillontabletten, de soep kan anders te zout gaan smaken. Lavas is het meest ideale tuinkruid voor mensen die weinig of geen zout mogen. Het smaakt zout, maar is het niet.
- Voeg in plaats van aardappel, 60 gram macaroni of rijst toe.
- Varieer met de groenten, maar houdt als basis snij- en sperziebonen, denk aan paprika, aubergine, ui.