Hartig on the road

Getty Images

Op weg naar de vakantiebestemming? Of met de fiets eropuit? Vul de koeltas met hartige hapjes voor onderweg.

1. Pastasalade met zalm en groene asperges

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 25 minuten.

• 250 g groene asperges • 300 g zalmfilet • 1 el olijfolie • 250 g strikjespasta (farfalle) • 100 g magere kwark • 2 el fritessaus • 3 el fijngehakte kervel of dille • versge­malen peper en zout

Getty Images

Snij het houtachtige uiteinde van de asperges en schil eventueel het onderste deel als dat wat stug is. Snij de asperges in stukjes van 5 cm en kook ze in water met zout in 6 minuten beetgaar. Spoel ze met koud water af en laat ze goed uitlekken. Snij de zalm in dobbel­stenen, bestrooi de zalmblokjes met peper en zout en schep de olie erdoor. Bak de zalm in een koekenpan met anti-aanbaklaag al omscheppend bruin en net gaar. Neem ze uit de pan en laat ze afkoelen. Kook intussen de pasta in gezouten water beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, spoel met koud water en laat goed uitlekken. Klop een dikke dressing van de kwark, fritessaus en kervel en breng deze op smaak met peper en zout. Doe de dressing in een afsluitbaar ­bakje of potje. Schep de afgekoelde pasta met de asperges en de zalm door elkaar en doe het mengsel in een goed afsluitbare koelkastdoos. Serveer de pasta met de dressing. Per persoon 460 calorieën.

Lekker & anders: freekeh­salade met gerookte kip
Kook in gezouten water 250 g freekeh (geroosterde ­groene tarwe, te koop in de supermarkt) volgens de ­aanwijzingen op de verpakking. Laat de freekeh ­afkoelen. Maak een dressing van 5 el extra vierge olijfolie, 2 el limoen­sap, 2 tl ras el ­hanout ­(Marokkaanse specerijen­melange, te koop in de ­supermarkt) en ­peper en zout. Meng de freekeh met ¼ komkommer (in stukjes ­gesneden), 2 avocado’s (in stukjes), 250 g cherrytomaatjes (in vieren), 250 g gerookte kipfilet (in dunne plakjes), 2½ el korianderblad (fijn­gesneden) en de dressing.

2. Kipspiesjes met maismuffins en kruidendip

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 35 minuten (+ 20 minuten oven).

• 80 g tarwebloem • 80 g maismeel • ½ el suiker • 1 tl bakpoeder • 140 ml melk • 1 groot ei • 75 g boter • 2 teentjes knoflook • 400 g kipfilet • ½ tl gemalen komijn • 1 tl ge­malen koriander • ½ el citroensap • 2 el olijfolie • 150 g Turkse yoghurt (10% vet) • 1 el grof gesneden vers korianderblad • versgemalen peper en zout • Ook nodig: mixer met gardes, 6 papieren cakevormpjes, bakblik voor muffins, satéstokjes

Getty Images

Roer de bloem, het maismeel, de suiker, het bakpoeder en ¼ tl zout door elkaar. Klop in een ­andere kom met de mixer de melk, het ei en de boter door elkaar. Pers 1 teen knoflook boven het melkmengsel uit. Spatel het melkmengsel door het bloemmengsel en stop met roeren zodra er geen droog mengsel meer te zien is. Zet de cakevormpjes in de holletjes van het bakblik, verdeel het beslag erover en bak de zes muffins in 20 minuten goudgeel en gaar (één per persoon – en twee extra voor de lekkere trek). Laat ze 7 à 10 minuten in de vorm op een taartrooster afkoelen. Snij intussen de kipfilet in kleine blokjes. Schep de kip met de komijn, de gemalen koriander, het citroensap en de olie door elkaar en voeg wat peper en zout toe. Prik de kip aan satéstokjes en bak ze in een koekenpan met anti-aanbaklaag rondom bruin en in 7 minuten gaar. Laat ze afkoelen. Pers het andere teentje knoflook uit boven de yoghurt, roer het korianderblad erdoor en breng op smaak met ­peper en zout. Doe het sausje in een afsluitbaar doosje en pak de muffins en de spiesjes goed in. Per persoon 525 calorieën.

Maismuffins met zalm
De twee ‘extra’ maismuffins uit het ­recept hiernaast kun je ook beleggen. Je hebt dan meteen een tweede gerechtje in je koeltas. Snij de muffins open, bestrijk ze met verse roomkaas en beleg ze met ­gerookte zalm. Garneer met een toefje dille en wat vers­gemalen peper.

3 . Taartje met paprika en ui

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 25 minuten (+ 15 minuten oven).

• 1 kleine ui • 3 halve paprika’s (rood, geel en groen) • 3 el ­olijfolie • 1 teen knoflook • 2 takjes tijm • 1 el balsamicoazijn • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries) • versgemalen peper, zout • Ook nodig: 4 kleine ­taartvormpjes met een gegolfde rand

Getty Images

Snij de ui in dunne ringen en de paprika’s in smalle repen. Vet de taartvormpjes in met een beetje olijfolie. Verwarm de oven voor tot 210 °C (heteluchtoven 225 °C). Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de ui en paprika al omscheppend vijf ­minuten. Pers de knoflook erboven uit, ris de blaadjes tijm boven de pan van de steeltjes, en voeg de azijn toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout, bak het nog twee minuten en neem de pan van het vuur. Laat intussen de plakjes bladerdeeg los van ­elkaar ontdooien. Druk met een omgekeerd taartvormpje cirkels uit het deeg en druk deze met de palm van de hand iets platter. Bekleed de vormpjes met het deeg. Verdeel het paprika­mengsel erover en bak de taartjes in 15 minuten goudbruin en gaar. Laat de taartjes afkoelen en dek ze af met aluminium­folie. Per persoon 260 calorieën.

4. Sandwich met eiersalade en tuinkers

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 20 minuten.

• 4 grote eieren • 6 zwarte olijven zonder pit • 2 el crème fraîche • 1 el citroenmayonaise • 1 volle tl grove mosterd • 1½ el fijn­geknipte bieslook • ½ bakje tuinkers • 8 sneetjes volkorenbrood • versgemalen peper, zout • Ook nodig: 4 papieren boterham­zakjes, aluminiumfolie

Getty Images

Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en laat ze helemaal afkoelen. Snij intussen de olijven in dunne plakjes. Prak de eieren fijn en schep er de olijf, crème fraîche, mayonaise, mosterd en bieslook door. Breng op smaak met peper en zout. Beleg 4 boterhammen met de helft van de tuinkers. Verdeel de eiersalade erover en dek af met de andere 4 boterhammen. Snij de sandwiches schuin doormidden en verpak ze per 2 in een boterhamzakje en vervolgens in aluminiumfolie.
Per persoon 340 calorieën.

Italiaanse variant: ciabatta met salami en pesto
Bak in de oven vier voorgebakken mini-ciabatta’s af. Snij ze open, bestrijk ze met rode pesto en ­beleg ze met plakjes mozzarella en salami. Verdeel wat rucola en kappertjes erover en sluit de broodjes. Verpak ze in plastic folie.

De leukste plekken in Nederland om te eten en te drinken, in samenwerking met IENS: www.plusonline.nl/iens
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine